Защо Васил Божков се прибра в България

11:18, 27 август 2023
Основният въпрос в деня след делото за мярката е защо Божков се завърна в България и се предаде на властите, въпреки че три години беше в Дубай и нямаше изгледи да бъде екстрадиранБизнесменът Васил Божков остава за постоянно в ареста с решение на съда от събота (26 август). Постоянният арест на Божков бе постановен ден, след като той завърна в България след три години изгнание в Дубай и се предаде на властите. 

Държавното обвинение поиска арест за Божков само по едно от делата срещу него. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

При гледането на мярката за неотклонение прокуратурата изнесе данни, че Божков е има отношения с лидера на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, загинал преди дни в самолетна катастрофа - близо два месеца, след като организира метеж срещу военното ръководство в Москва. Имал и други комуникации с висши мениджъри в руската столица.

Основният въпрос в деня след делото за мярката е защо Божков се завърна в България и се предаде на властите, въпреки че три години беше в Дубай и нямаше изгледи да бъде екстрадиран.

Има ли сделка

"Да замениш луксозния петзвезден хотел в Дубай за българския арест има само две обяснения. Първото от тях е да е направена някаква сделка, но не знам с кого и какво би представлявала такава сделка. Вариант номер две - невъзможност да се остане повече на това място, на което е бил до този момент", каза политологът Димитър Ганев. 

Журналистът Стояна Георгиева коментира и изнесените от прокурора по делото данни за връзки на бизнесмена с покойния вече Евгений Пригожин.

"Това е част от абсурдите на българската прокуратура. Вчера се гледаше искането дали Божков да бъде оставен в ареста и основанията бяха съвършено ясени защо той трябва да остане в ареста. Интересно защо на това заседание прокурорът реши да изкара такива данни, каквито те имали, както се оказа от преди две години и половина. А между всичките тези 19 обвинения, които са повдигнати на Божков, няма такова до момента, защо не са повдигнали такова обвинение и защо въобще не е адресиран самият проблем", каза тя пред бТВ.

Георгиева коментира, че ще е много интересно какви ще са доказателствата за връзки със загиналия лидер на "Вагнер".

"Прокуратурата твърди, че Васил Божков има бизнес операции в окупирания Крим. Така че наистина нещо не се навръзва, много интересно какви доказателства могат да извадят за това си твърдение", смята тя.

Реакцията на Бойко Борисов за завръщането на Божков в България Ганев определи като нормална.

"Няма общо взето как по друг начин да реагира. След всяка една намеса в рамките на на това дело и на тези обвинения въобще на казуса „Божков“, може да му нанесе само някакви пасиви. Така че не виждам как по друг начин можеше да очакваме да реагира. Аз не мисля, че другите политически сили ще тълкуват ли завръщането на Васил Божков по някакъв по-различен начин", обясни той.

Божков - спокоен в съда

"Доколкото стана ясно в съдената зала, разследващите имат данни, че Божков е комуникирал с Евгений Пригожин, но това се е случвало преди да започне тази война, но не и след окупацията на Крим", отбеляза пред Нова телевизия журналистът Кирил Борисов. 

Той коментира и поведението на Божков в съда. "Направи ми впечатление, че беше спокоен. Някак прие това, че първоинстанционният съд ще го оставя в ареста, докато се прознесе Апелативният съд на 5 септември", посочи Борисов. Според него не са верни спекулациите, че има някаква договорка между Божков и прокуратурата.

"Наблюдаващият прокурор по делото беше достатъчно категоричен, че Божков трябва да остане в ареста за постоянно. Това не се случи с друг обвиняем по същото дело - Георги Попов, който е близък на Божков, съдружник и негов доверен човек. Той се прибра от Дубай в 2021 година и беше освободен от арест срещу 40 хиляди лева гаранция от първоинстанционния съд", коментира още журналистът.

Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24