проф. Екатерина Михайлова: Отиваме към президентска република

17:18, 20 май 2023
Според нея процедурата с мандатите изглежда като собственост на получилата го партия - нещо което блокира политическите процеси


“В не много далечното минало, когато бях още в СДС, ние направихме един документ, който разпространихме публично - “24 идеи, които ще променят България”. Една от критиките ни към Конституцията към онзи момент беше, че не трябва да я има тази въртележка. Защо? Защото опитът в първите години - първият парламент, 36-ият, започна що-годе по правилата. След това се започна тази конституционна процедура. Първият - не можа да направи, вторият - не можа, и третият, доста при неясно мнозинство, получи подкрепа. След което се стигна в един и същи парламент три пъти до възлагателни мандати във финалната права".

Това заяви конституционалистът и бивш депутат проф. Екатерина Михайлова пред дарик. Тя каза, че България не веднъж е имала правителство на малцинството.

“Имали сме правителство на малцинството. Давам примера с Филип Димитров - то е типично на малцинството. Първото на Бойко Борисов беше също на малцинството. Има разлика обаче от това, което сега чувам да се говори, защото като слушам какво се говори се питам въобще в тази работа какво точно искат да ми кажат. Правителство на малцинството не означава “аз имам 60 и няколко депутати - гласувайте каквото ви дойде”. Тоест, това е подкрепа за това правителство, но то е партийно. На партията, която го предлага и е ясна подкрепата. Разбира се може да се направи това, което в последните дни върви в публичното пространство - през един от възлагателните мандати да бъде направено правителство, в което да не участват толкова политици, а да са предимно хора, които не са толкова ангажирани политически. Tези дни си мисля, как тази конституционна конструкция създава затруднения и за такова правителство”.

Според нея процедурата с мандатите изглежда като собственост на получилата го партия - нещо което блокира политическите процеси.

“Съвсем нормално е да се търси широка подкрепа, независимо колко имаш в първата група, която има възлагателен мандат”.

Проф. Михайлова даде пример с правителството на НДСВ в коалиция с ДПС, където партията на Симеон Сакскобургготски е разполагала с парламентарна фракция от 120 души и все пак е влязал в коалиционно управление.

”В Конституцията има два способа, които изискват абсолютно мнозинство от 121. Единият е при вот на недоверие, а вторият е при върнат закон от президента за прегласуване. Там трябва да има 121 гласа, за да си потвърдиш закона. Как правиш законодателна програма, а не се разбираш за управлението? Управлението е законодателство”.

Тя е на мнение, че това, което се случва на политическата сцена показва, че "вървим към президентска република".

“Проблемно е. Проблемно е, защото отиваме в посока на президентска република. Единственият контрол идва от страна президента. Проблем е за държавата, защото случващото се в парламента е много странно и тук Борисов беше прав, когато каза “Ами ние какво ги контролираме тези министри? Те могат да откажат да дойдат и какво да им направим? Нищо.” Те нито са ги избрали, нито могат през механизмите на политическия контрол и търсене на отговорност да прекратят техните функции. Те са назначени от президента”, заяви проф. Михайлова и констатира, че е “по-добре и за малко да работи парламента, но да си свърши поне другата функция, която е и първа записана в текста на Конституцията - законодателната. Ще станат вече близо три години без законодателство - това е много лошо за страната”.

Етикети:
правителство, Екатерина Михайлова
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23