Парламентът прави по 800 законови промени годишно, което е ужасно много

13:04, 01 октомври 2023
Юристи разкритикуваха законодателната дейност на политиците


Юристи разкритикуваха законодателната дейност на политиците в парламента. 

Според декана на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев у нас има някъде около 800 промени в правния ред годишно. Около 200 нови законопроекта  и още около 600 различни подзаконови нормативни актове., което е ужасно много.

"Динамиката на правния ред в България става заплашителна", коментира той пред Нова телевизия.

"Винаги, когато стане дадена трагедия по пътищата, първата работа на депутати от всички парламентарни групи е да ожесточат санкцията за дадено транспортно престъпление. И в момента транспортните престъпления са абсурдно направени, че ако човек блъсне някого на пешеходна пътека, той драматично повече ще бъде наказан, отколкото ако излезе на тротоара и помете спирка", даде пример той.

По думите му ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа.

Преди дни критика в същата посока отправи и бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков.

"Не знам откъде този кураж от това самочувствие на нашия законодател, който смята, че, ей така набързо, може да променя законите и особено основния закон - Конституцията. Това е нещо, което най-много ни липсва, това ни е ахилесовата пета. Ние нямаме стабилно законодателство", смята Герджиков.

Според него по-добре закон, който е несъвършен, но да действа във времето, отколкото непрекъснато да правим промени и след няколко месеца да констатираме, че тези промени са неудачни.

"Защо непрекъснато ние трябва да си променяме законите? Не знам. Има хората, чиито закони, на стотици години, са по-малко променяни, отколкото тези нашите, които преди 10 години сме ги приели. Ето, това не го разбирам. И това просто е голяма язва в България", казва бившият парламентарен шеф.