"Бюджет 2024 - подготовка за следващи избори"

15:22, 19 ноември 2023
Управляващите от ГЕРБ и ПП-ДБ, заедно с ДПС решиха, че проектобюджетът за 2024 г. ще бъде прекроен.Управляващите от ГЕРБ и ПП-ДБ, заедно с ДПС решиха, че проектобюджетът за 2024 г. ще бъде прекроен. Приходната част ще бъде намалена с 2.4 млрд. лв., за да е по-реалистична. Така от рамката ще отпадна заложените приходи от таксата за пренос на руски газ през България, която се очаква да се заплаща от "Газпром".

По искане на ГЕРБ ще се направи списък с национални проекти, които да се финансират от бюджета. В него ще бъдат включени строежите на магистрали и пътища. По искане на ДПС такъв списък ще има и за общински проекти, за които ще се заделят 1 млрд. лева.

Капиталовите разходи ще бъдат намалени от 12 на 10 млрд. лева, като по този начин следва да се спази изискването за 3% дефицит. С 1.2 млрд. лв. е намален таванът за поемане на нов дълг.

Позиция

Политиките в Бюджет 2024 подготвят следващите избори, смята доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет.

"Вдигаш работни заплати, пенсии, минимални доходи. Когато дойдат другите на власт, те трябва да изпълняват тази политика, а няма да могат и автоматично ще се превърнат във виновни. Има момент на нереално планирани приходи", отбеляза експертът пред БНР.

Според него в целия бюджет е залегнала една про-инфлационна политика, което е още една слабост на подготвения проект за разпределение на държавните финанси.

"Бюджетът не прави нищо за овладяване на инфлацията. Наблюдава се една трайна тенденция за разширяване на публичния сектор. Държавните разходи поставят отново на преден план необходимостта от провеждане на структурна реформа. Имаме темп на инфлация, който изпреварва този в ЕС. Цялата бюджетна политика трябва да е насочена към овладяването й.", посочи той.

Синдикатите искат увеличение на заплатите

Президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че парите в средното образование не са достатъчни за очакваните 12% увеличение на заплатите. По думите му са необходими около 600-700 млн. допълнително разход, което не е непосилно, за да се увеличат възнагражденията в сектори, които са пропуснати.

"Ако се стигне до орязване, ще се стигне до протести. Не плаша никого, но хората наистина очакват да вържат личния бюджет и да покрият инфлацията. Това са минималистични искания – десетина процента ръстове през 2024 г.", като той.

Димитров заяви, че е наясно, че не може да се вдигнат заплатите навсякъде. Но има системи, които години наред са подценявани