Зам.-министър Гетов: Лекарства в аптеките ще има

14:09, 04 ноември 2023
ОТ БЛС поискаха оставката на зам.-здравният министър заради проблемът с електронните рецепти
Той посочи, че за да не се създава стрес са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците

"Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано персонално и еднолично само от мен".

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов пред БНТ. Повод за коментара му е поисканата от Българския лекарски съюз оставка заради проблемът с електронните рецепти. Той е категоричен, че не трябва да се комуникира през медиите.

“Решението за въвеждането на електронните рецепти стана след решение на здравната комисия в парламента”.

Той посочи, че за да не се създава стрес са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

"Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено с същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински проценти, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори ние индикаторът - намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност сме го постигнали с една мярка".

Гетов е категоричен, че лекарства в аптеките ще има.

"Забраната е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворен. За мен лично няма връщане назад електронната рецепта. За целия период са предписани около 325 000 рецепти за антибиотици, като са изпълнени около 70 процента от тях. Намалява с много бърз темп делът на анулираните по различни причини".

Етикети:
електронни рецепти, зравеопазване
Още от Общество