В България са влезли близо 70 хил. украинци, но само половината ще останат

12:23, 12 март 2022
По данни на граничните органи, почти 80% от влизащите у нас са заявили готовност веднага да започнат работа
От 1 април ще започне изплащането на сумата от 40 лева на ден за бежанец, обяви вицепремиерът Калина Константинова

В България до момента са влезли 69735 граждани от Украйна, от тях останали у нас са 33516, като една трета от тях са деца, съобщи вицепремиерът Калина Константинова.

Това е безпрецедентна вълна и преселение заради война от десетилетия. Константинова отбеляза, че ако при бежанската вълна от Сирия са били обработвани 21 000 заявления за година, то сега те са многократно повече.

"Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на ЕС, за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки", обясни вицепремиерът.

За две седмици 60 000 души са преминали през страната

Тази безпрецедентна ситуация води необходимостта от редица нови решения. И България е една от първите страни, готови за този изцяло нов свят, която въведе изцяло нов национален подход, подчерта вицепремиерът. Създадохме софтуерна система за временна закрила, нов ред на работа по границите, нов подход за предоставяне на информация на всички засегнати, подчерта тя.

От 1 април ще започне изплащането на сумата от 40 лева на ден за бежанец,

която ще се предоставя на хотелиерите у нас, уточни Константинова. Изплащането ще бъде за периода от 24 февруари до края на март. След това разплащане ще се извършва всеки месец. Графикът е поместен на сайта на министерството на туризма, обясни полковник Валери Рачев, съветник към кабинета на премиера, бивш посланик в Ирак, експерт по сигурност и ръководител на Оперативния щаб работи.

Нашият предишен опит не е приложим напълно в новата ситуация

Хората влизат безвизово. Те имат свобода на движение 90 дни, могат да отиват в други страни на ЕС, но моделите на държавни институции не са приложими, обясни Рачев. Тоест, имаме предизвикателството да сменим почти целия модел за временна закрила.

Създадена е организация на три равнища.

Полковникът уточни, че 12 автобуса на Министерството на отбраната работят непрекъснато. На разположение са и частни автобуси, които да поемат при повишен трафик на граничните пунктове и придвижването между общините.

Системата за настаняване е на база частни хотели, има и готовност за настаняване в държавни институции. Идеологията на частните хотели е тяхната база да се поддържа пълна, уточни Рачев. Можем да мобилизираме около 40 000 легла на първо време само за хотелската база. По-голямата част от хората си идват директно с решения за настаняване, допълни той.

По данни на граничните органи, почти 80% от влизащите у нас са заявили готовност веднага да започнат работа.

От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.


Етикети:
Украйна, България, бежанци, настаняване, Калина Константинова
Още от Общество