Румен Радев: България не може да бъде подвластна на чужда воля

09:41, 22 септември 2022
Президентът отправи поздравите си за празника в социалната мрежа
Румен Радев: България не може да бъде подвластна на чужда воля
По-късно днес Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на честванията във Велико Търново

Президентът Румен Радев честити 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България с публикация в социалната мрежа. Държавният глава говори за уроците на историята, които са валидни и днес: страната ни не може да бъде подвластна на чужди интереси, а предците ни са го доказали преди повече от един век:

„Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства.

Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля. Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни".

Чествания по повод годишнината от обявяването на Независимостта ще има в различни градове на страната. Кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където по традиция на този ден присъстват президентът и вицепрезидентът. От 10:30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” в града ще започне военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България. 

Етикети:
Румен Радев, Ден на Независимостта, ""Царевец"
Още от Общество