Омбудсманът: Обединение на ВУЗ-ете само, ако има широка обществена подкрепа

11:36, 11 март 2022
Засега обаче я няма. Ректори, студенти и кметове дадат отпор на исканите промени
Диана Ковачева - омбудсман на България

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков темата за преобразуването на държавни висши училища да се постави на задълбочен анализ и широко обществено обсъждане. Да има сериозна оценка на университетската мрежа, като се вземат предвид обективните данни за състоянието на висшето образование към настоящия момент и се преценят положителните и отрицателните последствия от подобно решение, настоява Ковачева.

„Бих искала да изразя убедеността си, че ще бъдат отчетени позициите на академичната общност, защото само с широка обществена подкрепа може да се реализират промени, които да доведат действително до повишаване качеството на висшето образование в страната“, категорична е проф. Ковачева.

Повод за отправената препоръка са получените в рамките на няколко дни в институцията на обществения защитник две позиции от Студентските съвети на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в гр. София и Минно-геоложкия университет (МГУ) „Св. Иван Рилски“, гр. София, които се обявяват против идеята на образователното министерство за обединение и преструктуриране на държавни висши училища.

„В позициите се изразява притеснението и категоричното несъгласие на студентската общност на ВУТП и МГУ със заявеното намерение. Посочва се, че членовете на Студентските съвети, като представители на обучаваните студенти, приемат като заплаха към идентичността и автономията на двете висши учебни заведения сливането им с други висши учебни заведения“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че Студентските съвети недоволстват от липсата на прозрачност при вземането на решения за преструктуриране на държавните ВУЗ в страната, както и от липсата на анализ за ползите от сливането на висше училище с други такива.

„Посочва се позицията на несъгласие за предложената реформа изказана от Европейската асоциация на професионалните висши училища - EURASHE, „която ползвайки своя опит, ясно предупреди за бъдещите негативи от евентуалното обединение на висшите училища в България“. Цитира се и мнението на президента на EURASHE г-н Армандо Пирес, според който има „много негативни последици в други европейски страни когато преструктурирането се осъществи „отгоре надолу“ без подкрепата на тези, които предоставят висше образование на място“, допълва общественият защитник.

Омбудсманът посочва, че Студентският съвет към ВУТП се опасява, че предлаганите промени за обединение на висшите училища по-скоро ще доведат до занижаване на качеството на обучение и до унищожаване идентичността на ВУТП пред ключовите им партньори в телекомуникационния и IT сектор, както и на 140-годишната история на Висшето училище.

Диана Ковачева информира, че Студентският съвет към МГУ също е несъгласен с окрупняването на университетите в мега структури и е категоричен, че университетът им е уникален, има изградена репутация, разпознаваем е на световната карта, единствен в страната, а в Европа е един от 4-те минни университета.

„Като национален омбудсман следя отблизо процесите в системата на висшето образование. Постъпващите в институцията многобройни сигнали и жалби от граждани обхващат почти целия спектър от проблеми и дават възможност за обратна връзка и анализ на приложимостта на предприетите мерки и за функционирането на системата на висшето образование“, пише още Ковачева.

Тя подчертава, че е запозната с приетата Стратегия за развитие на висшето образование у нас за периода 2021-2030 г., чиято цел е да осигури устойчиво развитие на висшето образование в страната за посочения период. Но изразява съжаление, че при приемането на Стратегията съществен дефицит е липсата на широка и публична дискусия с представители на академичната общност.

Диана Ковачева посочва още, че в академичната общност остава усещането, че реформите се извършват набързо и без доказване на тяхната ефективност, което поражда съмнения за задълбочаване на проблемите във висшето образование и занижаване на качеството му.

„В този смисъл, смятам, че е необходимо широко обществено обсъждане със заинтересованите страни и академичната общност като се отчитат всички обстоятелства, свързани с особеностите и нуждите на развитието на страната, на съответния регион, което отговорните институции трябва да оценяват справедливо и безпристрастно“, препоръчва омбудсманът.

И кметове срещу сливането на вузове

Кметове в страната дадоха да се разбере, че са готови на други реформи, но не и такава. Те категорично не приемат идеята държавни университети да бъдат сливани механично. Няма да допуснем промяна в статута на Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов. Такава категорична позиция изрази пред “Труд” кметът на крайдунавския град д-р Генчо Генчев.

“Ако се посегне на академията, която е едно от най-старите висши училища в страната, ще е пълно безумие. Щом се налагат драстични реформи в сферата на висшето образование, да се търсят други форми. Няма да позволим да се сложи ръка върху свищовския ВУЗ”, заяви д-р Генчев.


Той припомни, че Стопанската академия е създадена преди 85 години по волята на свищовския търговец Димитър Ценов. “Академията е обезпечена с достатъчен капацитет от именити и добре подготвени хабилитирани преподаватели, разполага с модерна материална база, с ремонтирани общежития, с традиции.

Погубването на висшето училище ще е не само пагубно за града, но и недопустимо. Стопанската академия е една от емблемите на града на Алеко Константинов заедно с Първото българско читалище, Държавната търговска гимназия, които също са създадени с дарения на родолюбиви българи от Свищов”, подчерта д-р Генчо Генчев.


В Русе не одобряват идеята. “По отношение на Русенския университет мисля, че няма да се приложи сливане. Това е нашата Алма матер и има изключително значение за Дунавска България. Приемам идеята за оптимизиране на разходите, но Русенският университет да стане част от една такава структура - не. Университетът ни запази единството на научната общност в Русе”, коментира кметът на Община Русе Пенчо Милков.

По думите му независимо от научните направления, в града не са създадени няколко университета, както в други големи градове, а в рамките на един университет се развиват различни научни направления, не само техническото.

“От повече от 30 години Русенският университет не е само технически университет и привлича младите най-вече заради широката си палитра от хуманитарни, високотехнологични и здравни специалности”, обясни Милков.

Етикети:
Диана Ковачева, ВУЗ, кметове, ректоре, сливане
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Общество