МОН изготвя методика за кандидатстване за STEM центрове

15:11, 14 март 2022
Финансирането ще се осигури от Плана за възстановяване
Николай Денков
Николай Денков - министър на образованието и науката

МОН тази година завършва дейностите по Националната програма за STEM центрове. Бяха планирани и финансирани малко над 300 центъра. Това стана ясно от думите на просветния министър Николай Денков в Пловдив. Той присъства на откриването на STEM център в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии.

По думите му повече средства по тази национална програма не се предвиждат от МОН.

„В Плана за възстановяване има бюджет за всички останали училища – за да бъдат открити в тях такива центрове. Сега се работи по-скоро по методиката за кандидатстване. Целта е не съревнование между училищата, тъй като всяко учебно заведение ще има достъп, а да се подготвят добри проекти, които да бъдат финансирани максимално бързо”, обясни просветният министър.

Модерният STEМ център, който бе открит днес в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии е на стойност 300 000 лева. Това съобщи директорът на училището Людмила Ганчева. Учебното заведение финансира проекта с 40 000 лева. С модерна техника са оборудвани 7 кабинета. В тях учениците се обучават с съвременните технологии технологии.

Над 11 000 украински деца и младежи са пристигнали у нас

Министър Денков коментира и темата с украинските деца. До края на миналата седмица в България са пристигнали от Украйна 11 300 деца и младежи до 18 години. Повечето още не са решили дали ще останат у нас или ще заминат за чужбина. Много зависи колко време ще продължат военните действия там, защото всички са с нагласа да се върнат. 

Българската държава прави всичко възможно, за да приобщи бежанците. В момента се провеждат неделни занимания в София и Варна за обучение по български език. В обучението се включват тези, които са подали молба.

Около 20 000 деца и младежи бихме могли да включим без проблем в образователната система, но при по-голям брой ще се наложи промяна. МОН се подготвя за 100 000, обясни министър Денков.

Обсъждат се различни варианти за прием на етнически българи от Украйна в българските висши училища. Предвижда се увеличение на бройката като предложението е квотата да се увеличи на 1000 човека от Украйна.

В момента се подготвят и документи до ЕС за подпомагане на украинските бежанци по специалния фонд.

По темата с ВУЗ-ете

Нямам никакво намерение да налагам силово сливане на вузове, обсъждат се много варианти и ще изберем най-добрия, каза още министър Денков.

Той се е срещнал с ректорите на пловдивските висши училища именно по темата за окрупняването.

"Обсъдихме предложението за промяна в начина на атестация и акредитация, там има съгласие, че това е нужно. Ще чуем мнението на ректорите за обединяването на висшите училища", каза акад. Денков.

В превод STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Етикети:
Николай Денков, ВУЗ, МОН, атестация, STEM център, Пловдив
Още от Общество