Министър Божанов: Най-късно догодина ще заявяваме лична карта електронно

09:17, 15 март 2022
Целта е чрез приложение на телефона и сканиране на код да се идентифицираме
Божидар Божанов
Божидар Божанов - министър на електронното управление

"Електронното управление е безкраен проект", каза министърът на електронното управление Божидар Божанов. Той допълни, че най-вероятно догодина по това време няма да се налага да се разхождаме до административните центрове за обикновени бележки като например заявление за нова лична карта, услуги, предлагани от НОИ и НАП.

"Самото приложение ще е готово по-рано. Така че дори по-рано от догодина по това време ще можем да го правим." сподели Божидар Божанов пред bTV.

Министърът на електронното управление добави, че целта е чрез приложение на телефона и сканиране на код да се идентифицираме. И след това да се попълват автоматично личните ни данни. А идеята е да е бързо, лесно и без да трябва редене на опашка.

Започнахме с публикуване на техническа модификация - средството, с което ще можем да ползваме, идентифицирайки се с телефоните си. Идеята е да е лесно, а не сложно и изпълнено с бъгове, допълни той.

В последните седмици няма завишени кибератаки у нас. Но от министерството са блокирали над 45 000 злонамерени IP адреса от руската федерация, посочи Божанов. Правени са само проверки, но министър Божанов изрази тревога, че това е само първа стъпка и може да последват по-сериозни атаки.

Лични карти с чип

Още в началото на януари министърът коментира, че личните карти с чип е трябвало да ги има доста отдавна.

Процедурата стартира първо през 2015 г., след това през 2018. В момента, за съжаление, е „забила” в Съда в Люксембург, коментира тогава министърът на електронното управление.

Той обясни, че целта на този тип лични документи е да могат да бъдат използвани за четци. Другата е чисто формална - Европейската комисия изисква всички лични документи да имат носител на информация, както е при паспортите.

Подмяна на личните документи няма да е задължителна. Личната карта с чип няма да замени международния паспорт, защото той се изисква за държави извън ЕС, затова и ще остане.

Етикети:
НОИ, НАП, Божидар Божанов, лична карта, електронно управление, четци
Още от Общество