Критики от Вашингтон: Корупция, неефективност и безнаказаност в България

08:56, 21 март 2023
"Има високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост", се посочва още в доклада за България на Държавния департамент
Критики за България от САЩ
„Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за теси, които чувстват заплаха“, заяви Антъни Блинкен

"Корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната система. Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават правосъдие по различен начин за различни граждани".

Това са заключения в доклада за България на Държавния департамент на САЩ за това какви са практиките в страната за спазване правата на човека - от свободата на сдружаване през справедлив достъп до правосъдие до свободни медии до трудови права. 


В частта за "правата на човека" са включени медийни публикации за "жестоко или унизително отношение от властите, включително към задържани, мигранти и разселени и институционализирани деца; произволен арест; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозна корупция в правителството; престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност".

В доклада е отбелязано и арестуването на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова, което беше обявено за незаконно от Софийския административен съд. 

"Продължават опасенията, че корпоративният и политически натиск, неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното държавно регулиране на ресурсите, предназначени за подпомагане на медиите, сериозно увредиха медийния плурализъм", пише в доклада във връзка с медийната свобода.

Заключенията на Държавния департамент на САЩ констатират още "високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост", както и "недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии".

От Вашингтон не са подминали и проблемите с мигрантите по границата.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкен посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори и страни с, които САЩ има различния.

„Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини,“ заяви Блинкен.

Етикети:
Антъни Блинкен, САЩ, корупция, доклад, Държавен департамент на САЩ
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Общество