Болници: НЗОК да помогне спешно с растящите разходи

15:21, 07 октомври 2022
"На прага на отоплителния сезон стоят проблемите с високите сметки за ток, вода и газ", предупреждават болничните сдружения
Актуализацията на държавния бюджет в средата на годината беше направена при прогноза за годишна инфлация от 11.6%, а месечната инфлация през август по данни на НСИ достигна 17.7%, се казва в позицията

За спешни мерки за предотвратяване на финансовата дестабилизация на лечебните заведения настояват в общо писмо от Асоциацията на университетските болници, Национално сдружение на частните болници в България, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Българска болнична асоциация и Сдружението на общинските болници в България.

В него болничните асоциации и сдружения настояват да бъде използван излишъкът и съответната необходима част от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за посрещане на непредвидено по-големите разходи на лечебните заведения.

Те настояват на всички лечебни заведения да се заплати реално извършената дейност, като единичните цени се индексират с процента на инфлацията, обявена от НСИ, считано от 1-ви септември до 31 декември 2022 г.

Актуализацията на държавния бюджет в средата на годината беше направена при прогноза за годишна инфлация от 11.6%, а месечната инфлация през август по данни на НСИ достигна 17.7%, се казва в позицията.

Според болничните асоциации „недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години, а натрупването на недостиг в условията на галопираща инфлация се случва много по-бързо“.

Вдигането на заплатите, по начина, по който беше направено, в едни лечебни заведения „изяде“ увеличението на цените на клиничните пътеки, а в други – доведе до генериране на допълнителни дългове, пише още в позицията. На прага на отоплителния сезон стоят и проблемите с високите сметки за ток, вода и газ, предупреждават болничните сдружения.

Припомняме, че края на месец септември управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обяви, че започва поредица от разговори с Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването за новата бюджетна процедура.

В момента експертите на централно ниво оглеждат какво се е случило през миналата година, има ли промяна в нормативните уредби и дали трябва да има промяна в договарянето за следващата година, коментира Салчев.Писмото е адресирано до служебния министър-председател Гълъб Донев, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на финансите Росица Велкова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на УС на Български лекарски съюз Иван Маджаров.

Медицинските работници отново излизат на протест

Междувременно стана ясно, че медицинските работници отново излизат на протест. Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения, които получават медиците.

Очаква се на 19-и октомври лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна да се съберат пред Министерството на здравеопазването. Организатор на протеста е Национален синдикат „Защита“.

Етикети:
болници
Още от Общество