Вътев: Исканията на земеделците са таванът на подпомагането да падне изцяло

12:39, 26 ноември 2023
"Нашите производители взимат максималното подпомагане, както всички останали държави в ЕС", поясни земеделският министър
Коментар на Кирил Вътев
Министър Вътев е категоричен, че никой не отрича, че "в българското земеделие обстановката е много тежка"

"Таванът за подпомагане на оранжериите в цяла Европа е един и същ. Нашите производители взимат максималното подпомагане, както всички останали държави в ЕС. Исканията на земеделците са таванът на подпомагането да падне изцяло".

Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред НОВА ТВ. Той поясни, че таванът се определя с регламент от ЕС и е еднакъв за всички страни-членки.

"Според закона таванът не може да се махне. Българското правителство е успяло да го повиши с 30 хил. евро - на 280 хил. евро общо. 44 млн. лв. са налични и министерството търси начин, по който законово да ги разпредели на производителите. Това се налага, защото европейският регламент не рарешава подпомагане в такива размери".

Министър Вътев е категоричен, че никой не отрича, че "в българското земеделие обстановката е много тежка. Колкото и пари да им дадем, все няма да им стигат".

Припомняме, че през седмицата протест на животновъди и земеделци блокира центъра на София. 

Браншови организации поискаха оставката на Кирил Вътев.

Исканията на недоволните са за незабавно изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, изравняване на всички ставки в сравнение с миналогодишните и осигуряване на пари за държавни помощи. По думите им в бюджета такива пари не са предвидени.

Най-големият проблем за земеделците е т.нар. украинска помощ на големите стопанства - 81 ферми, които вече са достигнали тавана на помощта от 250 000 евро, но настояват да получат още пари. Протестиращите алармират за увеличаване на цените на българските продукти, както и за заливане на българския пазар с некачествени вносни продукти.

Етикети:
протест, земеделци, Кирил Вътев
Още от Икономика