Стефан Софиянски: Рисковете от промените в закона ще се калкулират в „Гражданска отговорност“

17:38, 30 януари 2023
Пазарът е стабилен, но ще има отражение в тарифната политика

Приемането на спорните промени в Кодекса на застраховането засега остава въпрос с неясен отговор, след като за втори път в рамките на дни парламентарната икономическа комисия не събра кворум. Макар по всичко да изглежда, че проблемът ще се отложи чак за следващото Народно събрание, притесненията на застрахователния бранш остават на дневен ред.

„Въпросът е да минат промени, които да защитават българските граждани, българският застрахователен сектор и разбира се, българската държава, тъй като никой от нас не е против приемането ни в еврозоната. Въпросът е да бъде намерен такъв текст, който да отговаря на всички тези критерии в съвкупност.“, обясни пред „Dividend” Стефан Софиянски, генерален секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Според него, на този етап не може да се изчислява с колко ще бъде увеличена застраховката „Гражданска отговорност“, ако промените минат на второ четене.

„Няма картел на българския застрахователен пазар и всяка компания сама определя тарифната си политика. Това е въпрос на изчисления, на бъдещите политики за продажба и т.н. Но, бъдещите рискове, които могат да възникнат ще бъдат калкулирани задължително в цената на Гражданската отговорност, това е ясно.“, категоричен е експертът.

По думите му, ако текстовете минат, застрахователите не могат да реагират с еднолични мерки по отношение на ликвидацията на щети по застраховка „Зелена карта“, тъй като органът, който решава тези въпроси, е Комисията по финансов надзор.

„Но нашето наблюдение е, че това ще има отражение по отношение тарифната политика на застрахователите“, допълни Софиянски.

Относно мрачните прогнози за фалити в сектора, той заяви:

„Аз считам, че българските застрахователи са добре капитализирани, поне моите наблюдения и това, което виждам. Не мисля, че такива мрачни прогнози могат да се сбъднат и българските граждани могат да бъдат спокойни, че българският застрахователен пазар е стабилен. Но, ако има голям изход на пари, нерегламентиран, ще има и по-голям вход, което означава неминуемо покачване на цените“.

Едва ли 48-ото Народно събрание ще гледа спорните текстове окончателно в пленарна зала, преди разпускането си на 3-ти февруари.

Етикети:
застраховане, застрахователи, застраховки
Още от Икономика