Синдикатите поискаха 850 лв. минимален доход през декември

10:50, 28 октомври 2022
Според синдикалните организации 20% увеличение на минималната заплата ще догони инфлацията
Синдикалните организации вече излязоха на протест и планират втори, тъй като настояват за по-високи доходи
Синдикатите вече преговарят с над 300 предприятията и учреждения за увеличение на заплатите за месец декември

Минималната работна заплата трябва да стане 850 лв., което означава 20% увеличение. По този начин минималният доход на българите ще догони инфлацията. За това настояват синдикатите, които вече преговарят с над 300 предприятията и учреждения за увеличение на заплатите за месец декември.

В телевизионно интервю президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че в частния сектор договорените ръстове дори ще надминат инфлацията:

"Настояваме тези, които са в парламента, да намерят формулата. Ние преговаряме с 300 предприятия и учреждения за ръст на заплатите. Една трета от тях вече са ги вдигнали. Целта е да надминем инфлацията до края на годината и декемврийската заплата без бонуси да бъде с 20% от тази преди година. Тогава може да кажем, че сме компенсирали официалната инфлация и сме защитили живота на хората".

Според Димитров по-голям проблем има в публичния сектор, където работещите не могат да достигнат и половината от инфлацията. Това значи, че ако хората не бъдат компенсирани ще „обеднеят драматично“, смята председателят на КНСБ.

Според него със заложените параметри на Бюджет 2022 страната ни е преизпълнила дефицита. Парите е можело да се използват за належащи разходи, смята Димитров. Например хората, които са подпомагани за отопление да са повече от 300 000, колкото са в момента.

Димитров коментира и ползите от влизането на България в Еврозоната: “Ползата е огромна - няколко десетки милиарда лева ще бъдат освободени. Тези пари са за харчене. Когато влезем в еврозоната няма нужда от този ресурс. Една трета от тях не могат да бъдат харчени, но две трети от тях могат да отидат за социални и инвестиционни цели”.

Припомняме, че синдикалните организации вече излязоха на протест и планират втори, тъй като настояват за по-високи доходи. КНСБ и КТ "Подкрепа" организират протестно автошествие в столицата и митинг пред Народното събрание на 11-и ноември.

В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици, уточняват синдикатите.

Те настояват за ръст на доходите с поне 20% и за предприемане на мерки в енергетиката. Двата синдиката настояват да се приеме дефиниция за енергийно уязвими потребители до края на годината.

Етикети:
КНСБ, синдикати, МРЗ, Пламен Димитров
Още от Икономика