Рецесията у нас ще се усети умерено, а инфлацията ще се понижава

19:50, 19 януари 2023
"Инфлацията ще се забави и ще намалява до около 8%", заяви доц. Щерьо Ножаров пред "Dividend"

Инфлацията по света най-после се понижава. А у нас за втори пореден месец се забавя до ниво от 16.9%. На какво се дължи това, да очакваме ли този тренд да се задържи, ще се размине ли глобалната икономика с рецесия и как така в България е отчетен ръст на износ и внос, а търговското ни салдо е на червено, отговори на тези въпроси потърсихме от макроикономиста доц. Щерьо Ножаров.

По думите му инфлацията ще се забави. "Тя ще намалява до около 8%, такива са прогнозите, както на еврокомисията, така и на други международни институции", каза той.

На какво се дължи това? 

Според доцентът причините са няколко. 

"Забавянето в основни линии на инфлацията се дължи на влизането в рецесия, основно на икономиката на Европейския съюз, но също и на търговските партьори на България", отбеляза той. 

На следващо място навлизането в рецесия засяга и опериращите компании, тъй като в рецесия имаме обезценка на активите, при което компаниите са принудени да свалят цените. 

Следващата причина е свързана с наляването на енергийните цени. "Потреблението на енергия спадна заради климата и не се очаква те да оказват влияние на инлфацията", заяви доц. Ножаров. 

Покачването на лихвените проценти също има влияние върху процеса. 

Ножаров заяви още, че това е добра новина, но лошата е, че основната от тези причини всъщност е навлизането в една рецесия.

"Аз прогнозирам, че ще е умерена, защото освен обезценка на активи се свързва и с безработица. А фирмите в рецесия, какво правят - те съкращават веригата на доставки, орязват някои разходи, които не са жизненоважни за тяхната дейност и т.н.", заяви той. 


Защо инфлацията на малката потребителска кошница е по-висока и продължава да расте, и защо това, че имаме висок процент на износ е мит, вижте повече в интервюто!

Етикети:
инфлация, износ, Щерьо Ножаров, рецесия
Още от Икономика