Предоговарянето на Плана – сложно, но не невъзможно

17:00, 17 януари 2023
Според енергийния министър Росен Христов има риск от загуба на средства
Предоговарянето на Плана може да доведе до загуба на средства
Европейската комисия обяви, че промени в плановете за възстановяване биха могли да се одобрят само по изключение, след задълбочена проверка

Предоговарянето на условията в Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“ най-вероятно ще означава загуба на някакви средства. Това коментира във вторник (17 януари) служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той обаче заяви, че Министерският съвет продължава да работи съгласно решението на парламента. То е базирано на анализа, който показва, че икономическият ефект от експлоатацията на въглищните централи е по-голям от потенциалните загуби по плана, допълни министърът.

"Не става въпрос с ЕК да водим някакъв деструктивен разговор, напротив, очакваме конструктивна подкрепа и предлагаме България да си поеме ангажиментите и да върви наравно с всички други европейски държави към декарбонизация и изпълнение на целите - и към 2030 г., и към 2050 г.", допълни министърът.

Темата коментира и служебният премиер Гълъб Донев, като подчерта, че кабинетът му не бави обоснованото предложение за предоговаряне на Плана.

"Това е процедура която за първи път ще се изпълни в ЕС. Нито една друга държава не е заявила и не е претендирала предоговаряне на части или на целия План, така че ние в момента водим разговори с ЕК за процедурата, по която ще стане това предоговаряне. Още от следващата седмица екипът на вицепремиера Пеканов ще започне активните разговори в Брюксел по процедурата за предоговаряне на частта "Енергетика", увери Донев.

Европейската комисия и правителството на България трябва да постигнат съгласие, категоричен е той.

Народният представител от ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев заяви, че има шанс да бъдат предоговорени поетите от България ангажименти за ускорено намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г. Според него, на този етап няма официално становище на Европейската комисия и вратата за преговори не е затворена. По думите му аргументите, с които страната ни ще иска предоговаряне, са сериозни и обективни.

„Едно добро, успешно правителство би могло да убеди Европейската комисия. Ние няма да се откажем и ще се борим докрай, защото става въпрос за производства, които са стратегически за нашата енергетика и не бихме искали първо да станем от износител на вносител на електроенергия от една страна и второ да поставим под риск живота и работата на хората в нашата област и икономиката и на нашия регион и на страната като цяло”, каза Ананиев, цитиран от БНР.

На 12 януари парламентът прие почти единодушно решение, с което задължи служебния кабинет да започне преговори с Европейския съюз за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика". Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 г. Според решението на парламента изпълнителната власт следва да предприеме действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 г. Досега България е единствената страна от ЕС, която се насочва към процедура по корекции в плана си.

Пред "ДИВИДЕНТ" председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ-СДС коментира, че друг вариант освен предоговаряне на Плана няма, защото България не може да си позволи да намали емисиите от въглероден диоксид с 40%. По думите му, това означава, че трябва да затворим 2/3 от въглищните централи и от износител на ток в целия регион да станем вносител, а икономиката на страната ще се свие с 4%.

След решението на НС Европейската комисия обяви, че промени в плановете за възстановяване биха могли да се одобрят само по изключение, след задълбочена проверка и ако се докаже, че една страна не може да спази ангажиментите си. Влезе ли се в такава процедура плащанията ще се забавят с най-малко няколко месеца.

Правилата предвиждат, след като Съветът на ЕС е одобрил даден план, промени да се правят само по изключение. Съответната държава трябва да докаже, че повече не е в състояние да изпълни части от плана или целия план заради обективни обстоятелства, допълват от Брюксел.

Етикети:
План за възстановяване, енергетика
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Икономика