Правителството и част от земеделците ще подпишат споразумение

08:27, 12 февруари 2024
След разцеплението в сектора част от фермерите обявиха, че остават в протестна готовност и продължават с исканията за оставка на министър Кирил Вътев
Министър Кирил Вътев отбеляза, че договореното споразумение е от полза за абсолютно всички земеделци

Очаква се днес (12.02) да бъде подписано споразумението между правителството и част от земеделците, които протестираха през последната седмица.

По думите на председателя на аграрната камара техническите детайли около финансовата помощ са изчистени, а нейният максимален размер ще бъде до 55 000 лева.

След разцеплението в сектора част от фермерите обявиха, че остават в протестна готовност и продължават с исканията за оставка на ресорния министър.

По-късно днес земеделският министър Кирил Вътев ще се срещне с представители на две организации. Това обяви самият той след разговори в неделния ден с част от представители на бранша.

"Каквото сме се разбрали в петък, днес беше оформено окончателно, с юристи, за да има приличен вид, заяви пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев след срещата в Министерството на земеделието за уточняване на финалните текстове от споразумението с представители на земеделския сектор, което се очаква да бъде подписано. В понеделник в 12:00 часа ще дойдат тези, които протестират - представители на две организации. Ще се срещнем и с тях".

Вътев съобщи също, че всичко, което са се разбрали с бранша в петък (09.02) е оформено окончателно с юристи, за да има "приличен вид"

В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя.

„Имаме съгласие по основните точки“, обяви министър-председателят. Акад. Денков уточни, че допълнителните средства за земеделските производители ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на бюджетите на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд "Земеделие" - няма нужда да се търсят средства от други сектори или да се актуализира бюджетът.

„Ще се погрижим с приоритет за най-малките производители – спрямо площта, която обработват, те ще получат най-висока ставка, след това средните и най-ниска ставка ще получат най-едрите производители“. Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се видят всички основателни искания.

Министър Кирил Вътев отбеляза, че договореното споразумение е от полза за абсолютно всички земеделци.

„Никой няма да бъде ощетен, благодарение на екипа на министерството на земеделието, както и на ДФ "Земеделие", откъдето днес бяха изплатени 100 млн. лв. към земеделските производители по една от общите мерки”, каза още той.

Въпреки това през уикенда стана ясно, че 26 от по-малките организации в бранша не приемат договореното с правителството и ще продължат протестите през следващата седмица.

Фермерите блокираха пътя за Гърция при хаджидимовското село Садово и поискаха спиране на вноса от Украйна, преразглеждане на зелената сделка и по-голяма помощ за земеделците в планинските райони. Те обявиха, че готвят общи действия с гръцките си колеги.

От Българската аграрна камара пък разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на земеделски производители.

Етикети:
земеделие, правителство, протести, Кирил Вътев
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Икономика