Вицепремиерът Пеканов очаква протести заради данък "свръхпечалба"

19:33, 18 март 2023
Той е категоричен, че "няма опасност за валутния борд и хората трябва да са спокойни"
Няма опасност за валутния борд
Вицепремиерът е на мнение, че трябва да се оптимизира програмата за компенсации на бизнеса

„Няма опасност от някакви катастрофални ситуации. Министерският съвет представи доклад за състоянието на публичните финанси. Това е ежегодна стандартна процедура, свързана с 3-годишната прогноза, която трябва да се направи".

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по НОВА НЮЗ. Той е на мнение, че основният извод от доклада на Министерството на финансите е , че "някои разходи трябва да се намалят".

"Опасностите в доклада са хипотетични, там са изброени всякакви сценарии, които биха могли да се случат. Ако се запазят политиките, които са заложени от миналата година и миналите парламенти, има риск дефицитът да е 7%, което е високо. Няма опасност за валутния борд, хората трябва да са спокойни. Министерството на финансите е длъжно да говори за всякакви рискове, каквито има, но те не са реалистични. България има доста стабилни публични финанси”.

Вицепремиерът е на мнение, че трябва да се оптимизира програмата за компенсации на бизнеса.

„Европейският подход вече е или да се дава на фирми, които наистина се нуждаят, или на тези, които правят стъпки да намалят потреблението си на енергия”.

Той коментира и данък „свръхпечалба”.

„Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ също спомена, че икономистите на Европейската централна банка са установили, че много от фирмите в Европа миналата година са си завишили цените и са повишили маржа си на печалба. Те трябва да бъдат солидарни с този данък. Някои мерки във времена на затягане на коланите са непопулярни. Най-вероятно ще има недоволни, най-вероятно ще има протести. Намаляването на ДДС за ресторантите, например, трябваше да бъде прекратено по-рано. Наша отговорност е да се грижим за публичните финанси”.

Етикети:
доклад, Министерство на финансите, Атанас Пеканов, данък, свръхпечалба
Още от Икономика