Новите шест километра от столичното метро ще са готови през 2027 г.

17:32, 27 ноември 2023
Стойността на проекта е 540 млн. лв. без ДДС

Започва изграждането на още 6 км от разширението на столичното метро, след като в понеделник (27 ноември) бе направена първа копка. 

Участъкът от 6 км е изцяло подземен. Трасето започва от ул. „Шипка”, продължава през кварталите „Гео Милев“ и „Слатина“, минава покрай зала „Арена София” и тех парка и достига до бул. „Цариградско шосе“, Окръжна болница в кв. „Младост”.

С новото разширение ще се осигури връзка на източните квартали на столицата „Гео Милев”, „Слатина”, „Христо Смирненски” и „Младост” със западните – „Овча купел” 1 и 2 и „Горна баня”, както и с другите две метролинии, а чрез тях бърза връзка и с централната жп гара и столичното летище.

След построяването на разширението през „Слатина” още над 75 000 граждани за 10-12 минути ще стигат до центъра на града, заявяват от общината. Очаква се намаление на броя автомобилите с 8800 дневно и намаление на трафика в района с 25%, което ще окаже положителен ефект и по отношение на въздуха.

Общата дължина на метромрежата в София след изграждането на двете разширения на Линия 3 – подуенски участък и настоящия слатински участък се предвижда да достигне 61 км с 56 метростанции, а пътниците да се увеличат общо с 120 000 души. На ден бързината и удобството на подземната железница ще ползват около 560 хиляди души, а годишно техният брой ще се увеличи с 16 млн. пътници и ще достигне около 200 млн. души.