Министър Стоянов: Преките чужди инвестиции към началото на годината са 50 млрд. евро

15:35, 07 октомври 2022
"Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании, които развиват своя бизнес в почти всички сектори", посочи той
Преките чужди инвестиции към началото на годината са 50 млрд. евро
"Общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро", заяви още министър Стоянов

"Размерът с натрупване на преките чуждестранни инвестиции в България към началото на 2022 г. надхвърля 50 млрд. евро", това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той се срещна с представители на австрийския бизнес у нас със съдействието на Посолството на Австрия в България. Това са и първите разговори от новата инициатива с чуждестранните компании у нас за подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. 

Икономическият министър е категоричен, че е много важно тези срещи да станат регулярни, защото те осигуряват бърза и директна форма на комуникация на чуждестранния бизнес с ресорния министър.

„За нас е ключово да чуем от първо лице проблемите и бъдещите намерения на чуждестранните инвеститори в страната. Това ще ни подпомогне при подготовката на законодателни промени и при бъдещо развитие на индустриалните зони“.

По думите му близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании, които развиват своя бизнес в почти всички сектори. Общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро.

„През миналата година износът ни към Австрия расте с 36%, а стокообменът е близо 1,9 млрд. евро“, заяви Стоянов. 

Икономическият министър съобщи, че към момента се работи по редица инвестиционни проекти, като очаква конкретни новини в следващите месеци. Целта е да бъдат привличани инвестиции с висока добавена стойност и компании, които ще бъдат двигател на икономически растеж и увеличаване на доходите.

Предстои подобни срещи да бъдат организирани съвместно с останалите чуждестранни търговски камари в България.

Етикети:
инвестиции, Австрия, Никола Стоянов
Още от Икономика