Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства

17:10, 25 май 2022
Според нея няма пречки готвените от правителството антикризисни мерки да влязат в сила от 1 юли
Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

"Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските домакинства. Трябва да гарантираме, че тези пари ще стигнат до своите адресати – това са фирмите и семействата. И че по веригата на движението на тези средства няма да има търговци, спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората", това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че Комисия за защита на потребителите, Държавна комисия за стокови борси и тържища и Българският институт по метрология, които са към Министерството на икономиката и индустрията, имат за цел да извършват проверки, чрез които да се гарантира, че няма нелоялни практики и злоупотреби. Нинова даде пример, че от началото на годината ДКСБТ са направили 1600 проверки по пазари и тържища, а КЗП – 500.

„В новите мерки ще се включи Българският институт по метрология. Това е структурата, която сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП. Но сега трябва да имаме контрол върху това, че се отбелязва на фискалния бон тази отстъпка от 0.25 лв. и че всичко е коректно, както и че стига до НАП тази информация. Всички възможни злоупотреби между връзката бензиностанция – НАП, е въпрос на контрол от БИМ. В момента трите организации – КЗП, ДКСБТ и БИМ подготвят мерки как да предотвратим евентуални злоупотреби, както и методика , по която да се отчете ефектът от мерките“, поясни Нинова.

Относно отстъпката при зареждане на гориво, тя каза, че контролът за това ще е на фискалния бон - да се отчита коректно сумата от 25 стотинки и да не се прави за друг бензин освен А95.

„Уверявам ви, че нито едно коректна фирма няма да пострада от тези проверки, но всеки, който си мисли, че в тези трудни времена може да злоупотребява и да трупа печалби на гърба на проблемите на хората, ще срещне цялата сила на закона и контролните органи“, заяви икономическият министър.

По думите й нулевото ДДС на хляба, ако не доведе до намаляване на цената, поне ще доведе до задържане, защото намалява производствените разходи за тази стока. Тя напомни, че има механизъм за наказание за нелоялни практики, за картелни споразумения, ако това не се отрази в търговската верига.

Според нея няма пречки готвените от правителството антикризисни мерки да влязат в сила от 1 юли. Единството условие, по думите й, е Народното събрание бързо да приеме промените в данъчните закони, включително и актуализацията на бюджета.

Попитана дали България вече се е обърнала с въпрос към Европейската комисия защо е било разрешено плащането на Гърция към "Газпром", а на България е било отказано, министър Нинова каза, че този въпрос ще бъде обсъден на заседанието на кабинета в петък, на което се очаква финансовият министър да информира и за заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси в Брюксел.


Етикети:
Корнелия Нинова, мерки, индустрия, домакинства, министър на икономиката
Още от Икономика