Минималната заплата - поне 50% от средната

19:14, 30 ноември 2022
Комисията по труда и социалната политика прие предложението единодушно на първо четене
Семействата с ученици във втори, трети и четвърти клас също ще получават еднократна помощ

Комисията по труда, социалната и демографската политика прие единодушно на първо четене минималната заплата да стане 50% от средната. Вносители на проекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда са Корнелия Нинова и група народни представители от БСП. 

Според експертните сметки в проекта това са 850 лв. за 2023 година. Народните представители от различните групи се обявиха "за" ясен механизъм за определяне на най-ниското възнаграждение и за промени в текстовете между първо и второ четене.

Също така бе прието семействата с ученици от втори, трети и четвърти да получават еднократна помощ. В момента такава помощ получават само първокласниците и записаните в осми клас. Тази помощ е в размер на 300 лева. 

Комисията се обедини и около това социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на правителството. В момента помощите са обвързани с така наречения гарантиран минимален доход, който е 75 лв.

Председателят на комисията Георги Гьоков заяви, че към момента предложението е от първи до четвърти клас, за да направи първата стъпка и да не натовари излишно бюджета с евентуално разширяване до осми клас или до тогава, докогато е задължителното образование по Конституция в Република България. 

По предложение на ГЕРБ-СДС отпадна изискването децата да са записани само в държавно или общинско училище, тоест помощ ще получават и тези, които са в частни училища.

Искането аргументира Деница Сачева. Тя отбеляза, че по този начин няма да има дискриминация.

"Всяко българско дете трябва да получи тази помощ от 300 лева, първи клас е все пак в началото на пътя в училище, осми клас е началото на гимназиалния етап на образование и тогава също има по-високи разходи", каза още тя. 

Етикети:
минимална заплата, решение, Комисия по труда и социалната политика
Още от Икономика