КНСБ: 1351 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ

10:42, 23 януари 2023
Издръжката нараства с 2,4% на тримесечна база и 17,7% на годишна база
КНСБ за издръжката за живот
2432 лв. е издръжката за тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 г.

1351 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, живеещ сам.  Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка в страната. Те са на базата на заплата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 г.

Според данните, цитирани от БТА,  2432 лв. е общата стойност за тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 г.

Синдикатите отчитат, че доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4% на тримесечна база и 17,7% на годишна база. Така за едногодишен период нарастването на необходимия нетен месечен доход е с 366 лв. повече за тричленно семейство и с 203 лв. повече за едно лице. 

Ето и какви са средните цени при хранителните стоки:

При месото и месните продукти за три месеца се бележи ръст с 5.8%, а на годишна база – 27.1%. При млякото и млечните продукти 10.1% ръст за три месеца, а за година 43.6%.

Поскъпването на яйцата е с 55% за година и с 18% на тримесечна база. 4.7% е поскъпването при захарта и захарните изделия и 3.7% увеличение на хляба и зърнените храни.

Цените на услугите в заведенията за обществно хранене бележат ръст от 4.4% на тримесечна база, а за година темпът на нарастване е 26.7%. 

Групата на нехранителните стоки и услуги бележи нарастване средно с 0.2%, а на годишна база увеличението е от 12.9%. Темпът на тримесечна база се задържа заради намалението на природния газ с 47.2% за битовите потребители. Въпреки това остава с 26.9% по-висок ръста на годишна база. Около 14% увеличение на цените се наблюдава при дървата за огрев и въглищата. В групата “Електроенергия, газообрани горива” се отчита намаление с 7.9% за тримесеца, но на годишна база ръстът е 21.1%.

Жилищното обзавеждане бележи ръст от 2.8% на тримесечна база.

Нарастване на цените бележи и сектор “Здравеопазване”. Само лекарствата нарастват с 16.8% на годишна база. 

Припомняме, че заради нарастването на месечните доходи за издръжка и високите нива на инфлацията, от министерството на финансите планират икономически мерки за подпомагане на най-нуждаещите се социални групи. 

Следващата седмица Министерският съвет ще гласува 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите и 70% - за учениците. За деца до 10 години общественият транспорт ще бъде безплатен. Мярката ще влезе в сила веднага след като бъде приета, съобщи Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията.

Относно мерките за цените на горивата Стоянов заяви, че не може да коментира дали помощите ще са под формата на ваучери и тепърва се очаква решение по този въпрос.

Етикети:
работа, КНСБ, издръжка
Още от Икономика