Ивайло Найденов пред "ДИВИДЕНТ": Част от големите предприятия нямат алтернатива на газа

19:43, 27 април 2022
Ако няма алтернативни количества на руския газ - това най-вероятно ще доведе до ограничителен режим, заяви директорът на БФИЕК

Русия врътна кранчето и спря газа за България и Полша. Пред "ДИВИДЕНТ" Ивайло Найденов – изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори коментира проблемите на тежката индустрия, които евентуално биха могли да следват от решението на Русия. 

Найденов заяви, че последствията за българските предприятия зависят от алтернативните доставки на газ. По думите му въпреки оскъдната информация, която ни се поднася от управляващите тя все пак ни гарантира, че спиране на природния газ няма да има и ако не е руски ще е от някъде другаде.

"Въпросът е, откъде ще дойде този газ. Сигурността на доставките е важна, но важно е и на каква цена ще дойде този газ", смята енергийният експерт. 

Има ли риск от затваряне и фалити на предприятията?

"Ако тръгнем от най-лошия сценарий, който е хипотеза или спекулация и няма как да се заменят тези количества, които получаваме от Русия, тогава според мен ще се наложи някакъв тип ограничителен режим на подаването на газ към икономиката", прогнозира Найденов.

Могат ли предприятията да преминат на алтернативно гориво?

"Ако говорим за големите предприятия, повечето не могат. Много важно е да разграничим типа индустрия. Например при нефтохимията природният газ до голяма степен е суровина, защото се използва за производството на водород за определени технологични нужди. В този случай, когато природният газ е суровина снабдяването е без алтернативно", каза Ивайло Найденов. 

Той подчерта, че все пак има някои предприятия, които могат да преминат на алтернативни горива, но те са много малко: "Повечето предприятия в страната не поддържат мазутни стопанства отдавна, защото това е голям разход", каза още експертът. 

Ако цените на газа започнат да скачат неудържимо, 

има техническа възможност за компенсиране на индустрията, 

заяви Найденов. 

"Преди две седмици Европейската комисия публикува документ, който дава възможност за държавна помощ на енергоинтензивни предприятия за повишаването на цените на енергоносителите, породен от конфликта в Украйна. Така, че технически такава възможност съществува. Но е твърде рано да се говори затова и не е ясно каква ще е цената. Когато излезе заявлението на "Булгаргаз" трябва да се види какъв ще е екефктът върху всеки индустриален консуматор.

"Следим внимателно ситуацията", подчерта изпълнителният директор на БФИЕК пред "ДИВИДЕНТ". 

Етикети:
предприятия, руски газ, индустрия, Ивайло Найденов, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори
Още от Икономика