Инфлацията ще падне, но икономиката трябва да расте

11:00, 28 декември 2022
За важните закони и икономиката на страната през 2023 г. "ДИВИДЕНТ" разговаря с депутати от икономическата комисия в парламента

За по-малко от три месеца от сформирането си Комисията по икономика към парламента е свършила много по приемането на важни за бизнеса законопроекти. Така оценяват работата си депутатите, които са част от нея. Остават обаче и ключови закони, а те ще бъдат обсъждани и приети ако се състави кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание.

За приоритетните законопроекти, които ще подкрепят за бизнеса и хората пред „ДИВИДЕНТ“ разказаха част от членовете на икономическата комисия.

„За мен е особено важен търговският закон, където създаваме дружество с промени в капитала. Тоест, ще има нов вид търговско дружество, което няма да има нужда да внася капитала си. Надявам се да бъде прието, защото това ще насърчи инвестициите, стартъп компаниите, изобщо малкия и среден бизнес в България, то е насочено точно към тях.

Второто важно са сините карти на ЕС или опитът да привличаме висококвалифицирани работници от чужбина. Знаете, че работната сила не достига, такива кадри са ни необходими, за да напреднем. Това е пряко свързано с привличането на инвеститори. Няма да дойдат инвеститори ако няма достатъчно работна сила“, коментира председателят на комисията и депутат от „Демократична България“ Мартин Димитров.

По отношение на подпомагането на хората той заяви, че е важно данъците да не бъдат увеличени:

„Ако бъде изпуснат бюджетният дефицит точно това ще стане с данъците. Освен това правим база данни с облагаемите и необлагаемите доходи. Като я има тази база данни подпомагането вече няма да е за всички. Не можем да правим социална политика за милиони хора, парите никога не стигат. Тази база данни ще ни даде възможност да подпомагаме само истински бедни хора. Това е много фокусирана политика. Инфлацията ще спада, но ключовото е икономиката да започне да расте в тези трудни условия. Това зависи пряко от това дали ще имаме редовно правителство, защото служебното, пак казвам, не се справя никак добре“.

Румен Гечев от БСП обърна внимание на законите, от които зависят евросредствата:

„Трябва да направим всичко възможно да приключим със закони и поправки в закона, от които зависи да получим средствата от Европейския съюз. По-голямата част от тези средств - близо 2 милиарда лева, ще отидат във фискалния резерв. Добрата новина е, че ще се увеличи фискалният резерв. Лошата новина е, че ако бяхме получили тези средства по-рано щяхме да ги завъртим в българската икономика. За следващата година нищо не е сигурно. Ако това правителство не успее да състави кабинет отиваме на нови избори и влизаме в приключение със следващия транш, който трябва да направи Европейския съюз. Но тук искам да кажа нещо - тежко и горко на този, който разчита на траншове само от Брюксел. Трябва да работим така, че да създадем благоприятни условия и за външни, и за вътрешни инвестиции“.

За подпомагане на домакинствата Гечев заяви, че основният приоритет е повишаването на минималните заплати:

„Първият приоритет за домакинствата е да успеем да увеличим минималната работна заплата. Абсолютен приоритет е минимална работна заплата от 850 лв., която да отразява инфлацията. Това за съжаление не беше прието и това означава, че българите ще посрещнат новата 2023-та година с по-ниска покупателна способност.

По отношение на бизнеса на България са необходими няколко по-големи инвестиционни проекта, които да завъртят икономиката“.

Дружеството с променлив капитал е основният и най-важен закон в подкрепа на бизнеса, категоричен е Михал Камбарев от „Продължаваме промяната“:

„Икономическата комисия свърши не малко неща за времето, в което съществуваше. За мен основният закон, който мина на икономическа комисия е дружеството с променлив капитал. Надявам се новата година да ни донесе по-добро разбиране всъщност колко важен е този законопроект. Приемайки този закон, имаме невероятна възможност България да заеме челно място в Европа за развитие на стартиращи компании. Тези технологични компании ще задържат умните и млади хора в България“.

Той поясни, че дружеството с променлив капитал засяга микро и малки предприятия:

„За средните и големи предприятия чуваме, че там има проблем с недостига на работна ръка. За този проблем синята карта ще внесе някакви облекчения. Ако този закон бъде приет, бизнесът ще може да намира човешки капитал и извън пределите на България“.

Камбарев подкрепи Гечев за минималната заплата като най-важна социална мярка:

„Смятам, че повишаването на минималната работна заплата е добра мярка, колкото и бизнесът да не е доволен от тази мярка. Смятам, че тя е нужна, че е лост, в добрия смисъл на думата, който ще принуди бизнеса да намери решения. Така и те самите ще повишат своята производителност“.

Още за икономическите прогнози на депутатите, вижте във видеото.

Етикети:
Мартин Димитров, Румен Гечев, Михал Камбарев
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Икономика