Икономически оптимизъм нa изчерпване

13:05, 23 януари 2023
Бизнесът остава институцията с най-голямо доверие в света, според проучване на Еделман
Икономически оптимизъм на издишване
Надеждите на хората за тяхното финансово бъдеще са претърпели масов срив

През миналата година върху глобалната икономика бяха нанесени много удари от войната, инфлацията и неочаквано строгата COVID политика в Китай. Следователно растежът в еврозоната се забави значително, особено през втората половина на годината. Перспективата за 2023 г. е обект на голяма несигурност.

Трябва да се отбележи обече, че има причини за предпазлив оптимизъм, след като Китай прекрати своята политика за нулев ковид в края на 2022 г., което трябва постепенно да подобри перспективите за растеж на Азия. Освен това енергийната криза в Европа засега отслабна, което също подобри краткосрочните перспективи за растеж на еврозоната. Въпреки това остава един основен фактор на несигурност за икономиката, въпросът как устойчивото по-високо ниво на лихвените проценти ще се отрази на растежа.

Надеждите на хората за тяхното финансово бъдеще са претърпели "масов срив" 

Това показва последното годишно проучване на глобалната комуникационна фирма "Еделман Тръст Барометър" (Edelman Trust Barometer 2023). От него става ясно, че повечето развити нации виждат как икономическият оптимизъм е достигнал най-ниските си нива за всички времена.

Барометърът на доверието на Edelman за 2023 г., показва още и, че гражданите в половината от изследваните страни са имали двуцифрен спад на годишна база с убеждението, че семействата им ще бъдат по-добре след пет години.

„Най-голямата загуба в историята е загубата на икономическия оптимизъм“, каза изпълнителният директор на Edelman Ричард Еделман в интервю за FOX Business, наричайки спада значителен.

Според проучването икономическият оптимизъм намалява глобално от 50% на 40%. 

Компанията е провела своя Барометър на доверието, предоставяйки ключови данни за работодателите от 2000 г. насам. 

Оказва се, че 89% от населението се страхува да не загуби работата си, а 74% от инфлация. Голям процент от хората имат притесненията от климатичната промяна (76 процента), ядрена война (72 процента) и недостига на храна (67 процента). 


 Бизнесът  остава институцията с най-голямо доверие в света

Проучването показва, че 62% от участниците имат доверие в бизнеса като институция.  Към правителството процентът е по-малък и пада на 51%, недоверие към него има в 16 от 28 страни.

Най-голямо е доверието в учените (76 процента), моите колеги (73 процента от служителите) и моят главен изпълнителен директор (64 процента от служителите). Технологиите отново са секторът с най-голямо доверие (75 процента), следвани от образованието (71 процента), храни и напитки (71 процента) и здравеопазване (70 процента). С най-малко доверие се ползват социалните медии (44 процента), показват данните.

"Приемането на бизнеса като етичен води до по-високи отвсякога очаквания главните изпълнителни директори да имат водеща роля в дискусиите по социални проблеми", отбелязва Ричард Еделман. 

Прогнозите 

Припомняме, че по време на Световния икономически форум в Давос Гита Гопинат, заместник-управляващ директор на МВФ, сигнализира, че фондът ще коригира нагоре икономическите си прогнози. Вместо да прогнозира "по-тежка" 2023 г., сега тя очаква "подобрение" през втората половина на годината и през 2024 г.


Световните икономически перспективи не са толкова лоши, колкото се опасявахме преди няколко месеца, но по-малко лоши не означават все още по-добри. Такова послание отправи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отново по време на форума в Давос. 

Тя допълни, че все още не се знае как точно инфлацията ще спадне, като даде пример с това, че е възможно отварянето на Китай да приложи възходящ тласък върху цените на енергоносителите, които да спомогнат за повторно увеличение на инфлацията.

Етикети:
икономика, нагласи, оптимизъм
Още от Икономика