ЕБВР ревизира надолу прогнозата си за българската икономика през 2024 г.

15:51, 27 септември 2023
За тази година обаче перспективите за растеж на БВП се подобряват
ЕБВР леко повиши прогнозата си за растежа на българската икономиката през тази година, но понижи очакванията си за следващата.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) леко повиши прогнозата си за растежа на българската икономиката през тази година, но понижи очакванията си за следващата. 

След като се разшири с 3.4% през миналата година, икономиката на България се охлажда на фона на по-слабото външно търсене и предизвиканото от инфлацията забавяне на потреблението, посочва ЕБВР.

Растежът на икономиката на България за 2023 г. се очаква да бъде 1.6%, тъй като ефектът от по-слабото потребление може да бъде компенсиран от по-голямото доверие на инвеститорите, което се приписва на сметката на новосформираното коалиционно правителство, проправящо пътя към подобряване на политическата стабилност.

В сравнение с оценките на ЕБВР за икономиката на България, направени през пролетта, сега прогнозите за 2023 г. са подобрени. Банката съобщи през май, че растежът на българската икономика ще бъде 1.3 на сто през настоящата година. Оценката за догодина обаче сега е понижена с 0.3 процентни пункта.

Намалението на износа се дължи на свиване на производството на въглища и ядрена електроенергия, както и на умерените нива на пазарните цени, което прави българската електроенергия по-малко конкурентоспособна.

Спадът на износа се е отразил неблагоприятно и на промишлеността, която е понижила продукцията си през март 2023 г. Като положително развитие банката отчита, че чуждестранните инвестиции в страната ни са на път да се възстановят след три години, в които не се представяха добре.

Независимо от планираната фискална консолидация и по-ниските държавни разходи, фондовете на Европейския съюз биха могли допълнително да подкрепят инвестициите.

За 2024 г. в доклада се прогнозира, че българският икономически растеж ще се засили до 2.6 на сто, тласнат нагоре от отслабването на инфлацията, ускоряването на усвояването на евросредства и по-силното външно търсене.

Основните рискове пред тази прогноза са евентуален нов шок в цените на енергията и продължителна слабост в ключови търговски партньори за България. Политическите рискове също остават високи.

Етикети:
България, икономическа прогноза, БВП, ЕБВР
Още от Икономика