Дянков: Бюджет 2024 изглежда като за закуска да имаш торта "Гараш", а през деня да нямаш нищо

10:01, 14 ноември 2023
„Този проектобюджет е абсолютно нереалистичен в приходната си част", категоричен е бившият финансов министър
Коментар на Симеон Дянков
Ако се върне ставката на ДДС за ресторантьорите, бившият финансов министър изчисли, че това са допълнителни 650 млн. лв. на годишна основа

„Нашата икономика, макар с ниски данъци, не може да пробие достатъчно, че да се бори на европейско ниво. Можеше да се направи повече през годините – бюджетът да се направи по начин, по който парите да ни направят по-конкурентноспособни”.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БТВ. Той заяви, че бюджетът на Асен Василев изглежда като за закуска да имаш торта "Гараш", а през останалото време от деня да нямаш нищо.

„Този проектобюджет е абсолютно нереалистичен в приходната си част. Никакъв начин няма да се изпълни. Предлагат се твърде много неща през приходната част, обещават се захаросани изделия в началото, след това март-април ще се види, че това няма как да се изпълни".

Дянков е на мнение, че Николай Денков си върши добре работата като премиер, но напоследък, като влезе в темата с финансите, се вижда, че не разбира.

„Представители на еврозоната ще ни кажат, че това е нереалистичен бюджет. За еврозоната ще ни спре инфлацията, изчислявана на годишна база. Ние вече не я изпълняваме. Отиваме най-рано 2027 г. Влизането в еврозоната няма да ни се случи скоро. Трябва да спрем да се тупаме в гърдите, че сме големи отличници с този 3% дефицит. Бих казал на ГЕРБ – два критерия трябва да се следват: 2% дефицит и приходите да се увеличават само с около 8%. Аз ще се срещна с Бойко Борисов и ще го обясня лично".

Ако се върне ставката на ДДС за ресторантьорите, бившият финансов министър изчисли, че това са допълнителни 650 млн. лв. на годишна основа.

Откровено това правителство се явява като правителство на „Лукойл”, смята още той.

„Дерогацията трябва да падне веднага. „Лукойл” взима руският нефт най-евтино, продава го тук и навън и си прави огромните печалби. Въобще не мислят за диференциация. Трус няма да има, ако още днес падне дерогацията, има достатъчно количество горива в страната, а и бързо може да се намери друг източник на пазара. Ние направихме някои неща за темата „Лукойл” – сложихме датчици например, сега обаче отчитам, че трябваше да свършим много повече".

Етикети:
икономика, бюджет, Симеон Дянков, финанси
Още от Икономика