Държавата трябва да инвестира, за да задвижи икономиката

19:00, 27 юни 2022
Европа няма оръжие против инфлацията, заяви пред "ДИВИДЕНТ" Васил Караиванов, макроикономист и и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Задават се икономически последици заради политическите сътресения в страната, които са факт. Как това ще се отрази на бизнеса у нас и ще понесе ли той пореден удар. Темата коментира пред "ДИВИДЕНТ" Васил Караиванов макроикономист и преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски". 

По думите на Караиванов актуализацията на бюджета е задължителна. "Въпросът е как точно ще бъде подрепен бизнеса, защото ако погледнем структурата на българската икономика, трябва да има мерки, които да подкрепят именно нея по специфичен начин. Това, което видяхме за първото тримесечие, че има ръст на  икономика от 5%", отбеляза макроикономистът и допълни, че ако погледнем различните сектори - индустрията е тази, която води и е допринесла затова с една трета. 

Васил Караиванов отбеляза, че има забавяне при частта - индустрия, където индексът на производство пада с 10%. Според него това е много притеснително. 

Макроикономистът заяви, че проблемът се крие в това, че българската индустрия е много енергоемка в сравнение с други индустрии в ЕС. "За да се реализират 100 евро приход, количеството на енергия, което трябва да вложим е до три пъти повече, отколкото в другите икономики", уточни той. 

Ще успеят ли да издърпат икономиката, мерките заложени в актуализацията на бюджета? 

"Тези мерки няма да дадат някакъв голям тласък, защото това не е изсипване на пари в индустрията. Тези мерки са за намаляване на разходите", категоричен е преподавателят. 

Припомняме, че сред мерките са: освобождаване от акциз на тока и газа, вкл. пропан-бутана, отстъпка от 25 стотинки за литър дизел и бензина. Днес депутатите от Комисията по бюджет и финанси гласуваха 0% ДДС за хляба, но не дадоха зелена светлина на нито едно от предложенията за диференцирани ДДС ставки. В рамките на извънредното заседание днес членовете на комисията отхвърлиха и трите предложения по отношение на ставките. Едното беше на ИТН, които настояваха ставката от 9% ДДС да се отнася за плодове, зеленчуци и слънчогледово олио, а брашното изобщо да не се облага. От ГЕРБ-СДС поискаха ставка от 9 % за плодове, зеленчуци, мляко, месо и храни от първа необходимост и продължаване на намаленото ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги.

Между първо и второ четене са постъпили нови 59 предложения от парламентарните групи.

Държавните инвестиции - липсват

"Ако погледнем статистиките, само от началото на годината от страната са излезли над 3 млрд. евро. Депозити направени от българските финансови институции към такива в чужбина. Тоест българската финансова система не вижда потенциал в проекти, в които да инвестира ", каза още Васил Караиванов. 

По думите първо държавата трябва да започне да инвестира, за да задвижи икономиката и да привлече чуждестранни инвеститори, които все още ни заобикалят и предпочитат страни, които са наши съседки. 

Макроикономистът подчерта също, че от изключително значение е да се инвестира в енергийната мрежова система и диферсифицирането на доставките на природния газ. 

Инфлацията 

Според Караиванов с инлфацията може да се справи само САЩ, Европа няма оръжие против нея. 

Той отбеляза и безпрецедентното вдигане на лихвите от Федераления резерв и очакваните няколко такива поредни повишения. "Това ще се отрази в България в зависимост от това как ще реагира Европейската централна банка", каза още макроикономистът. 

По думите му, ако се вдигнат лихвите в Европа това ще ограничи кредитирането към бизнеса.  "В Европа не наблюдаваме активно потреблемие, както от страна на домакинства, така и от страна на бизнес на база взети кредити, както е в САЩ", каза Васил Караиванов. 

"Борбата с инфлацията в реалната икономика как става? Когато имаме ръст на производителността би следвало да има и ръст на доходите, на заплатите. Тогава една инфлация не се усеща", каза още макроикономистът. 

Васил Караиванов обаче не смята, че сега е моментът за ръст на минималната работна заплата. Според него тя трябва да се фиксира и да остане стабилна, а служителите да бъдат подпомогнати чрез бонуси. 

"Ако сега има скок на заплатите не е сигурно дали другия месец, бизнесът ще има достатъчно приходи, за да изплати дължимото", смята събеседникът. 


Вижте целия коментар във видеото.

Етикети:
икономика, инфлация, инвестиции, бизнес, Васил Караиванов
Още от Икономика