Бивш министър на икономиката: Цените на горивата отново бяха изпуснати

12:01, 21 ноември 2023
"Проблемът с инфлацията не е решен по много причини", категоричен е Никола Стоянов
Коментар на Никола Стоянов
Бившият служебен министър критикува и инициативата "Достъпно за вас"

"Проблемът с инфлацията не е решен по много причини. Цените на горивата отново бяха изпуснати от контрол".

Това заяви бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов пред БНТ. Той беше категоричен, че по време на служебното правителство цените на горивата са падали.

"По наше време на всички преговори притискахме "Лукойл" да имат план да минат на не руски петрол".

Никола Стоянов е на мнение, че настоящото правителство трябва да има разчет какво ще се случи с цените на горивата след дерогацията. Според него в момента просто се "хвърлят някакви цени".

"Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията. Има дерогация, която е дадена на България и заради технически причини - по-труден достъп чисто логистично през Черно море, но най-вече за полза на българските граждани и на българската държава. При такава дерогация две неща трябва да се получат - ниски цени на горивата и същевременно да се обложат свръхпечалбите на "Лукойл". С преговори отстоявахме интересите на България по време на служебните правителства и рафинерията си плащаше данъците. Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията".

Бившият служебен министър критикува и инициативата "Достъпно за вас".

"Първо се отрече всичко направено, а сега се опитват някаква кампания. На мен ми изглежда все едно министерството рекламира промоциите на веригите. Не виждам контрол върху веригите, нито законодателни инициативи".

Етикети:
икономика, инфлация, цени, Никола Стоянов
Още от Икономика