България иска още европейска помощ за земеделците заради вноса от Украйна

18:52, 20 ноември 2023
Искането е подкрепено от още четири "ощетени страни" - Полша, Унгария, Словакия и Румъния
Пет страни ще поискат от ЕС финансовата помощ за пострадалите от вноса от Украйна земеделски производители да продължи и през цялата следваща година

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат от ЕС финансовата помощ за пострадалите от вноса от Украйна земеделски производители да продължи и през цялата следваща година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии в Брюксел, в рамките на участието му в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

Кирил Вътев е провел среща със земеделските министри на останалите четири страни, като е било отчетено, че това са държавите, които реално са най-ощетени и имат идентични проблеми.

Бе съобщено, че и за разговор между българския министър и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски. В рамките му е бил обсъждан въпросът за тавана по украинската помощ.

„България е получила писмо от Европейската комисия, в което се предлага таванът да стане 280 хил. евро, а досега той беше 250 хил. евро. Помощта се предвижда да продължи със срок на действие до 31 март 2024 г. В отговор през Министерство на финансите ние сме изразили позиция да няма таван. Днес повторих това наше предложение пред еврокомисар Войчеховски и му припомних, че сме изпратили до него писмено становище. От своя страна той каза, че ние сме единствената държава в ЕС, която иска тази държавна помощ да няма таван, а в регламента се посочва друго“, каза агроминистърът.

Двамата са се договорили на 22 ноември да продължат разговора по темата.

В началото на ноември Правителството обеща земеделските производители да получат близо 700 млн. лв. до края на годината.

През есента земеделски производители организираха мащабен протест заради решението на парламента да отмени забраната за внос на определени продукти от Украйна. Протестната им акция продължи два дни и приключи с подписването на споразумение с представители на кабинета.

Според постигнатото споразумение с кабинета в България няма да бъде внасян слънчоглед от Украйна, докато не бъдат изчерпани вече наличните в страната количества. Освен това бяха предвидени преговори с Европейската комисия за забраната за внос на селскостопански култури от Украйна, надвишаващи 10% от обема на производството в България. Благодарение на споразумението в началото на октомври земеделските производители получиха 150 млн. лв. субсидии заради негативното влияние на войната в Украйна.

Още от Икономика