България е на дъното по право на собственост сред страните в ЕС

11:55, 27 септември 2023
На първо място в световната класация е Финландия, следвана от Сингапур и Нидерландия

България е на дъното на класацията в защитата на правото на собственост сред страните в ЕС според Международния индекс "Право на собственост"

Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, а в изданието за 2023 г. са включени 125 държави, обхващащи над 90% от населението на света и от световния БВП. 

На първо място в класацията е Финландия, следвана от Сингапур и Нидерландия. Топ 10 се допълва от Дания, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Люксембург, Германия и Австралия.

На дъното на класацията са Венецуела, Йемен и Хаити.

Къде е България

България получава 5.1 т. (от 10 т.) и се нарежда на 59-то място (от 125 държави), след Гърция и преди Панама. България е и на дъното на класацията сред страните от ЕС.

Спрямо миналогодишното издание резултатът на страната се увеличава с 0.166 т., с което се издига с пет места в класацията. Липсата на осезаем напредък предвид ниската стартова позиция, особено за европейска държава, представя изключително незадоволителното ниво на защитата на правото на собственост в страната.

Най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда, доказвайки за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт и контрол над корупцията, върховенство на правото и политическа стабилност. В тази категория България се нарежда между Саудитска Арабия и Черна гора и е на дъното сред страните в ЕС.

В областта на правото на физическа собственост най-висока е оценката за достъп до заеми, а при индикаторите за регистрация на собственост и защита на правото на физическа собственост не се вижда развитие. В тази категория България се нарежда между Бурунди и Кения.

Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория България се нарежда между Оман и Тайван.

Право на собственост и благосъстояние

Докладът оценява и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. При съпоставката на резултатите от индекса и икономическото представяне на различните държави се забелязват сериозни разлики. Държавите са разделени на пет групи (квинтили) според резултата си. Първенците в класацията (първите 20% от включените държави) се радват на 19 пъти по-висок среден доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави).

Анализът показва и че по-добрата защита на правото на собственост води до повече инвестиции, по-ниско неравенство в доходите, по-малко бедност и по-висока конкурентоспособност.

Индексът "Право на собственост" още веднъж показва притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до повече корупция и по-малко инвестиции, а резултатът в дългосрочен план са по-ниски доходи и стандарт на живот и по-високо неравенство.

Източник: ИПИ

Етикети:
ЕС, България, Право на собственост
Още от Икономика