Велев: Продължаваме ли по същия начин, ще фалираме до две години

18:36, 18 март 2023
"Изпреварили сме ЕС и ОИСР по ръст на пенсиите, които се съотнасят със заплатите", заяви председателят на АИКБ
Продължаваме ли по същия начин, ние ще фалираме до две години
Велев заяви, че депозитите в банките са с по-малко проценти, отколкото инфлацията

"Продължаваме ли по същия начин, ние ще фалираме до две години”.

Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев по НОВА НЮЗ. Повод за коментара му са обявените данъчни промени от Министерството на финансите.

„Никакви свръхданъци, свръхпечалби или свръхприходи няма да компенсират свръх безотговорните свръхразходи на свръхпопулистките народни събрания. Смятаме, че трябва да се намалят свръхразходите. Имаме 92% ръст на пенсиите при 32% инфлация от 2019 г.”.

Велев поясни, че сме изпреварили ЕС и ОИСР по ръст на пенсиите, които се съотнасят със заплатите.

Председателят на АИКБ отново напомни за искането му за свиване на разходите на национално ниво. По думите му с 10,5 млрд. повече е иззето от предприятията заради поскъпването на цената на тока.

„Възстановени са 6 млрд. От нас е надвзето и невъзстановено 4,5 млрд. лева. Ако беше възстановено всичко надвзето, щяхме да имаме инфлация като във Франция. За домакинствата цената на тока е 82 лева, за предприятията е над 200 лева на мегават час. В света е обратното. Протестът е крайна мярка, за бизнеса не е логично да протестира”.

Велев заяви, че депозитите в банките са с по-малко проценти, отколкото инфлацията.

"Имаме 112% ръст на разходите в бюджетната сфера. Като временна мярка бихме предложили ДДС да се увеличи на 22% като временна мярка. Като направим ДДС по-малко или нулево, ние подпомагаме богатите, защото те консумират повече. Тези 2% увеличение на ДДС ще поправят грешките на политиците".

Етикети:
инфлация, АИКБ, Васил Велев, министерство на финансите, финанси
Още от Финанси