Василев: Съставянето на това правителство е един тежък компромисен вариант

09:03, 18 ноември 2023
"За да могат да имат българските граждани достъп до горива на нормални цени, има технологично време този процес да се случи", каза още финансовият министър
Коментар на Асен Василев
Той е категоричен, че притесненията за бюджета са неоснователни и те са свързани с включването на приходите от таксата за преноса за руски газ в приходната част

"Още от самото съставяне на това правителство то е един тежък компромисен вариант, за да може страната да се придвижи напред по няколко ключови цели – Шенген, еврозоната, повишаване на доходите на хората".

Това заяви министърът на финансите Асен Василев пред БНТ. Той уточни, че всичко това е заложено и в правителствената програма, "това правителство има ясен хоризонт от 18 месеца, за да изпълни тези цели".

Василев коментира и решението за отхвърляне на законопроекта за отпадане на дерогацията в срок от три дни.

„Спираме износа, което спира голяма част от парите за Русия максимално скоро – на 1 януари догодина. На 1 март, което е технически минималният срок, за да може да се мине към неруски петрол, без да се застраши подаването и доставките на горива в страната, се спира дерогацията напълно. За да могат да имат българските граждани достъп до горива на нормални цени, има технологично време този процес да се случи".

Финансовият министър е категоричен, че притесненията за бюджета са неоснователни и те са свързани с включването на приходите от таксата за преноса за руски газ в приходната част.

„Имат притеснения колегите, махнахме ги тези приходи, съответно намалихме и капиталовата програма и инвестициите. Тя пак остава рекордна, но по този начин бюджетът влиза в рамки. Когато тези приходи се реализират, ще можем да направим актуализация и да си завършим капиталовата програма така, както беше оригинално замислена“.

Етикети:
Асен Василев, бюджет, дерогация, финанси
Още от Финанси