Василев: Необходимо е да се подобри законодателството за публично-частното партньорство

13:47, 17 ноември 2023
"Един от основните проблеми в българската икономика е изключително ниското ниво на капитал и трябва драматично да го увеличим", каза финансовият министър
Коментар на Асен Василев
Според Василев е необходимо законодателството в областта на публично-частното партньорство да се подобри, защото към момента не е достатъчно гъвкав

"Изравняването на публичния и частния интерес е същината на публично-частното партньорство и е нещо, с което досега не сме се справяли особено добре. Надявам се гръцките ни партньори да споделят с нас успеха си в тази област".

Това заяви министърът на финансите Асен Василев. Той участва на откриването на кръгла маса на тема „Публично-частното партньорство в България“, организирана от Делфийския икономически форум в София.

"Много често грешките при реализирането на ПЧП идват именно от липсата на баланс между интереса на публичния и частния оператор, независимо от това колко са добри администрирането, законодателството и контролът, допълни той. „Мисля, че успехът и начинът ПЧП да не бъдат възприемани просто като средство за източване на обществен ресурс се крият в пълното припокриване на интереса на частния и публичния сектор“.

Финансовият министър посочи като пример начинът, по който страната ни отпуска максимално допустимия от ЕК размер на държавна помощ за инвестиции в производствени мощности, с което бизнесът е подпомогнат да произвежда повече и да плаща по-високи възнаграждения.

"Ако средствата бъдат отпускани при представяне на бизнес план, в този случай единият интерес надделява над другия. Но ако финансирането се отпуска при условия да бъдат постигнати стъпките от бизнес плана, тогава двата интереса са равни. От гледна точка на правителството правилният подход е публичният и частният интерес да бъдат поставени наравно в началото на инвестиционния процес".

Според министъра на финансите е необходимо законодателството в областта на публично-частното партньорство да се подобри, защото към момента не е достатъчно гъвкаво. По думите му не е необходимо да откриваме топлата вода, бихме могли да използваме чужди добри практики и модели. Той напомни, че днес в България ПЧП е основно под формата на концесии на публична инфраструктура – някои успешни, някои не – и допълни, че правителството е в процес на промяна на част от неуспешните.

„Водим разговори с всички концесионери и полагаме усилия за приемственост, имаме предсказуема данъчна среда. Администрацията ни също е предсказуема – и в добрия, и в лошия смисъл. Приемственост, обаче, липсва при някои големи държавни проекти, при тяхното планиране, както и в някои области, в които трябва да се направят тежки и непопулярни реформи“.

Министър Василев обясни, че един от основните проблеми в българската икономика е изключително ниското ниво на капитал и трябва драматично да го увеличим, независимо дали са машини, пътища, жп инфраструктура, за да увеличим производителността.

„Нашата цел е именно да продължим да помагаме на компаниите с техните капиталови инвестиции. През последните 6-7 години държавата е правила капиталови инвестиции, но частният сектор не е участвал в същия размер. Истинският въпрос е как да помогнем на бизнеса да инвестира повече и мисля, че именно ПЧП може да изиграя особено важна роля“.

Етикети:
Асен Василев, Министерство на финансите
Още от Финанси