Тристранният съвет се събира, за да обсъди проекта на Бюджет 2024

07:25, 21 ноември 2023
Очаква се работодателските организации да не го подкрепят
Обсъждат бюджета
Мотивът им е, че е предвиден ръст от 3,2% на брутния вътрешен продукт, който те смятат за нереалистичен

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди изготвения от Асен Василев проектобюджет за 2024 година.

Очаква се работодателските организации да не го подкрепят.

Мотивът им е, че е предвиден ръст от 3,2% на брутния вътрешен продукт, който те смятат за нереалистичен.

КНСБ оценява внесения бюджет с измененията, които бяха направени буквално последните дни, и минимизирането на приходите и разходите без съответно таксата за пренос на газ и намаляване на капиталовата програма, като напрегнат, особено в приходната част.

От КТ „Подкрепа“ вече обявиха принципна подкрепа за проекта за държавен бюджет, както и за проектобюджета на здравната каса, но не подкрепя този на Държавното обществено осигуряване. В становището се посочва, че предложените проекти на бюджети за 2024 година и тригодишната прогноза не могат да откроят изпълнението на поставените цели с Националната програма за развитие „България 2030“, а именно: ускорено икономическо развитите, демографски подем и намаляване на неравенствата.

Съюзът за стопанска инициатива обяви, че не подкрепя Бюджет 2024 и има сериозни резерви по отношение на полезния ефект, който ще възпроизведе предложената макрорамка. 

Като пречки пред развитието те посочиха въвеждане на 15% ставка по данъка върху печалбата за предприятия с приходи над 1,5 млрд. лв., повишаване на максималния осигурителен доход на 3 750 лв., което е твърде високо и увеличаване на минималната работна заплата и на минималния осигурителен праг на 933 лв. 

Етикети:
бюджет, работодатели, Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министерски съвет
Още от Финанси