Стив Ханке: Шансът за рецесия в САЩ скочи до 80%

16:17, 23 септември 2022
Икономистът отново изтъкна неуспеха на Фед да управлява инфлацията заради голямото предлагане на пари.
Паричното предлагане е виновник за извънконтролната инфлация, напомни Стив Ханке.

Има 80% шанс САЩ да изпаднат в рецесия - много по-висок от прогнозирания по-рано, смята Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс.

"Ако продължат с количественото затягане и преместят паричното предлагане в отрицателна територия, ще бъде тежко", каза Ханке пред CNBC. 

Той отново изтъкна неуспеха на Федералния резерв да управлява инфлацията заради голямото предлагане на пари.

Според Ханке вината за високата инфлация е именно във Фед. "Фед експлодира паричното предлагане, започвайки от началото на 2020 г. Сега те не искат да се види връзката между инфлацията и това парично предлагане. Ако се види, това е примка около техния врат", каза експертът.

Увеличаването на паричното предлагане повишава цените, тъй като потребителите са склонни да плащат повече за стоки. Класическата икономика, представена от Милтън Фридман и други, посочи паричното предлагане като виновник за извънконтролната инфлация, напомни Стив Ханке. 

По думите му Федералният резерв е наводнил икономиката на САЩ с големи количества стимули и ликвидност, за да я поддържа на повърхността по време на пандемията, но не се съсредоточил върху внимателното намаляване на това парично предлагане с течение на времето. 

"Паричното предлагане, което включва пари и депозити, нараства с двуцифрени числа през последните три години. Сега растежът на паричното предлагане се забавя твърде бързо и това може да изпрати икономиката в рецесия", изтъква той. 

Според Ханке правилният икономически ход би бил паричното предлагане да расте със „златен темп на растеж“ от 5% до 6%, за да се постигне инфлация до около 2%.

Етикети:
САЩ, Федерален резерв, рецесия, Стив Ханке, парично предлагане
Още от Финанси