Сметната палата ще покаже одити, оставени "на трупчета" от прокуратурата

16:14, 25 май 2023
В следващите два месеца ще бъдат публикувани 17 доклада, които прокуратурата е забавила
Главният прокурор Иван Гешев е обвиняван, че е оставял дела на "трупчета", за да шантажира политици

Сметната палата обяви, че за първи път от години ще публикува одитни доклади, които е изпратила на прокуратурата, но по тях не е образувано дело или няма постановление за прекратяване на досъдебно производство.

"Със свое решение от 16 май 2023 г. Сметната палата се произнесе, че могат да бъдат оповестени констатации от одитни доклади, които са били изпратени на органите на Прокуратурата в периода 2016 – 2020 г. Достъп до съдържанието на констатациите, които до момента не са били публикувани, тъй като са били изпратени за проверка по компетентност относно наличието на данни за престъпления, ще бъде осигурен до два месеца на интернет страницата на Сметната палата. Решението засяга 17 одитни доклада, за които през март 2023 г. е получено уведомление от прокуратурата, че производствата са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство", се посочва в съобщение на Сметната палата. 

Казва се също, че това ще бъде първото от години огласяване на констатации от одитни доклади, изпратени на Прокуратурата, за получена обратна връзка за статуса на наказателните производства.

Оставянето на дела "на трупчета" с цел шантаж на политици и висши служители бе повдигнато като тема в хода на т.нар. война по върховете на прокуратурата, откакто бе поискано освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. 

Пред парламента вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че прокуратурата държи “на трупчета” разследвания с висок обществен интерес. По думите му става дума за близо 100 случая, предадени от органите на Министерството на вътрешните работи на държавното обвинение, които след това “необичайно се бавят”.

“Най-честите причини делата да бъдат поставени “на трупчета” [...] са две. Обикновено едната е политическо влияние върху съответното производство. Втората е сериозно влияние на лица от криминалния контингент“, каза Демерджиев.

По-рано Висшият съдебен съвет (ВСС) определи като допустимо искането за отстраняване на Иван Гешев, с което бе открита процедура по предсрочното прекратяване на мандата му като главен прокурор.

На заседание на правната комисия в парламента Гешев заяви, че щял да остане на поста си и да свърши това, заради което е кандидатствал за поста главен прокурор. Това заяви той по време на заседанието на правната комисия в парламента.

Главният прокурор обясни, че това значи да вкара в затвора всички, извършили престъпления, след осъдителни присъди на българския съд, влезли в сила.

"От две години прокуратурата казва това, което се случва в момента - връщаме се в мутренските години в резултата на войната срещу съдебната власт, опитите за овладяване на съдебната власт и съзнателното рушене на институциите в интерес може би на това, което българските граждани наричат организирана престъпност, мафия, олигархия. Няма да използвам по-силни думи", каза Гешев.

Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Финанси