Русия обяви, че ще започне да прави плащания по външния си дълг в рубли

16:32, 25 май 2022
Според финансовия министър Москва има пари и желание да плаща на кредиторите си

Русия обяви, че ще започне да прави плащания по външния си дълг в рубли, след като стана ясно, че Съединените щати няма да продължат действието на генералния лиценз, който позволяваше погашения към кредиторите на Москва да се правят в долари.

"Отбелязвайки, че отказът за удължаване на този лиценз прави невъзможно продължаването на обслужването на държавния външен дълг в щатски долари, плащанията ще се извършват в руската национална валута", се казва в изявление на Министерството на финансите на Русия в "Телеграм".

Според Москва при погашенията "ще има възможност за последващо конвертиране на рублите във валутата, по която се изискват плащанията по дълга чрез Руския национален депозитар“.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че настоящата ситуация е „изкуствено създадена от неприятелска страна“. По думите му това "накърнява преди всичко правата на чуждестранните инвеститори в руски дългови инструменти".

"Сега имаме пари и желание да правим плащания", заявява още руският финансов министър и добавя, че тази стъпка няма да повлияе на качеството на живот на руснаците.

Русия е изправена пред редица погашения към международните си кредитори. До края на тази седмица трябва да бъдат направени купонни плащания по две емисии руски еврооблигации. Плащанията са в размер на около 100 милиона евро. Едното плащане следва да бъде обслужено в долари, евро, лири или швейцарски франк. Другото плащане може да бъде обслужено в рубли.

В случай на пропуснато плащане Русия ще бъде изправена пред 30-дневен гратисен период. Едва след изтичането му страната може да бъде обявена в техническо неизпълнение по външния й дълг. Русия не е просрочвала задълженията си в чуждестранна валута от Болшевишката революция през 1917 г. насам.

Етикети:
Русия, външен дълг
Още от Финанси