За втори път икономическата комисия се препъна в "Зелената карта"

16:09, 30 януари 2023
Промените в Кодекса за застраховането остават за следващия парламент

Вместо да гледа на второ четене промени в Кодекса на застраховането, парламентарната икономическа комисия проведе политически дебат за влизането на България в еврозоната. За втори път в рамките на дни комисията не събра кворум, като отново отсъстваха всички депутати от БСП, "Български възход", "Възраждане" и ДПС, а от ГЕРБ се регистрираха само двама. Това означава, че парламентът едва ли ще гледа спорните текстове окончателно в пленарна зала, преди разпускането си на 3 февруари.

При невъзможност да се гласува законопроектът, председателят на комисията Мартин Димитров от "Демократична България" реши да се проведе дебат с министъра на финансите Росица Велкова и експертната общност. 

Промените са свързани с плащанията от български застрахователи по схемата "Зелена карта". Идеята е от застрахователите да се изисква първо да плащат към колегите си за инциденти в чужбина и едва след това да могат да оспорват претенциите. От застрахователния бранш обаче казват, че тези промени биха довели до измами и източване на дружествата, а и до поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". 

Министърът на финансите Росица Велкова обвърза приемането на текстовете с преговорите за членството на България към еврозоната. Въпреки че се надява на компромис от страна на ЕК и ЕЦБ за инфлационния критерий за еврото, който страна ни не изпълнява, Велкова посочи, че този проблем трябва да се изчисти, защото не може в разговорите с ЕС да се иска компромис за "пет-шест неща".


От ГЕРБ казаха, че няма да подкрепят промените в застраховането, докато не бъде гарантирано, че застраховката "Гражданска отговорност" няма да поскъпне. След това двамата представители на партията напуснаха заседанието. 

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" разкритикуваха ГЕРБ, че уж подкрепят членството в еврозоната, а всъщност го бламират. 

Вероятно темата ще остане за следващия парламент, въпреки ултиматума на финансовия министър, че трябва да има приет законопроект до 13 февруари, когато ще заседават министрите на финансите на страните от ЕС. 

Етикети:
застрахователи, "Зелена карта", Икономическа комисия
Още от Финанси