Положителната доходност може да означава още проблеми за американските акции

10:09, 20 април 2022
Очакванията за по-строга парична политика повишават доходността
Във вторник акциите се отърсиха от повишението на доходността, като S&P 500 нарасна с 1,6% за деня

"Ястребовият" завой на Федералния резерв намалява ключовата подкрепа за американските акции, тъй като реалната доходност се покачва на положителна територия за първи път от две години.

Доходността на 10-годишните съкровищни ценни книжа, защитени от инфлация (TIPS) - известни още като реална доходност, тъй като при тях от номиналната доходност на съкровищните ценни книжа се изважда прогнозираната инфлация - беше на отрицателна територия от март 2020 г., когато Федералният резерв намали лихвените проценти почти до нула. Това се промени във вторник, когато реалната доходност надхвърли нулата.

Отрицателната реална доходност означаваше, че инвеститорът би загубил пари на годишна база при покупка на 10-годишна съкровищна облигация, коригирана с инфлацията. Тази динамика спомогна за пренасочването на средства от държавните облигации на САЩ към широк спектър от сравнително по-рискови активи, включително акции, което помогна на S&P 500 (.SPX) да се увеличи повече от два пъти от най-ниската си стойност след пандемията.

Очакванията за по-строга парична политика обаче повишават доходността и могат да намалят блясъка на акциите в сравнение с държавните ценни книжа, които се считат за много по-малко рискови, тъй като са подкрепени от правителството на САЩ.

Във вторник акциите се отърсиха от повишението на доходността, като S&P 500 нарасна с 1,6% за деня. Въпреки това S&P 500 се е понижил с 6,4% през тази година, докато доходността на 10-годишния TIPS се е повишила с повече от 100 базисни пункта.

"Реалната 10-годишна доходност е безрисковата алтернатива на притежаването на акции", каза Бари Банистър, главен стратег по акциите в Stifel. "С нарастването на реалната доходност акциите стават по-малко привлекателни."

Един от ключовите фактори, върху които влияе доходността, е рисковата премия за акции, която измерва колко инвеститорите очакват да бъдат компенсирани за притежаването на акции в сравнение с държавните облигации.

Повишаването на доходността допринесе за това, че този показател е на най-ниското си ниво от 2010 г. насам, заявиха от Truist Advisory Services в бележка от миналата седмица.

НЕБЛАГОПРИЯТНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ АКЦИИТЕ ЗА РАСТЕЖ

По-високата доходност в частност намалява привлекателността на компаниите в технологичния и други сектори с висок растеж, тъй като паричните потоци на тези компании често са по-обвързани с бъдещето и намаляват, когато се дисконтират с по-високи лихвени проценти.

Това може да е лоша новина за по-широкия пазар. Силното присъствие на технологични и други растящи акции в S&P 500 означава, че общият очакван дивидент на индекса е претеглен в бъдещето на почти най-високото си ниво досега, според BofA Global Research. Например пет огромни акции с висок растеж сега съставляват 22% от теглото на S&P 500.

В същото време акциите с растеж през последните години са силно обвързани с движението на реалната доходност.

От 2018 г. насам коефициентът, сравняващ представянето на индекса на растежа Russell 1000 (.RLG) с неговия аналог за стойностните акции (.RLV) - чиито парични потоци са по-близкосрочни - има отрицателна 96% корелация с 10-годишните реални лихвени проценти, което означава, че те са склонни да се движат в противоположни посоки от акциите на растежа, според Ohsung Kwon, стратег по акциите в САЩ в BofA Global Research.

Повишаването на доходността е "по-голям насрещен вятър за акциите, отколкото (е било) в историята", каза той.

Банистър смята, че S&P 500 може да достигне най-ниските си стойности за годината, които включват спад от 13% през март спрямо рекордния връх на индекса, ако доходността на 10-годишните TIPS се повиши до 0,75%, а перспективите за приходите - ключов компонент на рисковата премия - останат непроменени.

Високите оценки също правят акциите уязвими, ако доходността продължи да се повишава. Въпреки че спадът на акциите през тази година намали оценките, S&P 500 все още се търгува на цена около 19 пъти по-висока от прогнозираните печалби, в сравнение с дългосрочната средна стойност от 15,5, според Refinitiv Datastream.

"Оценките на акциите в момента не са добри. Това означава, че капиталът може да се насочи към други алтернативи на акциите, тъй като те стават по-конкурентни", каза Матю Мискин, съглавен инвестиционен стратег в John Hancock Investment Management.

Все пак някои инвеститори смятат, че засега акциите могат да оцелеят добре при нарастваща реална доходност. През последното десетилетие реалната доходност беше предимно на положителна територия и варираше до 1,17%, докато S&P 500 се покачи с над 200%.

По-рано този месец стратезите на JPMorgan изчислиха, че акциите могат да се справят с 200 базисни пункта увеличение на реалната доходност. Те посъветваха клиентите си да поддържат голям превес на акциите спрямо облигациите.

"Ако нарастването на доходността на облигациите продължи, то в крайна сметка може да се превърне в проблем за акциите", заявиха стратезите на банката. "Но ние смятаме, че сегашната реална доходност на облигациите на равнище около нулата не е достатъчно висока, за да постави акциите пред съществено предизвикателство."


Етикети:
лихвени проценти, Федерален резерв, ценни книжа
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Финанси