Може ли САЩ да изпаднат в дефолт по дълга, който да потопи икономиката

08:27, 29 март 2023
Администрацията на Байдън и републиканците не постигат напредък в преговорите за тавана на дълга
Kонгресът периодично трябва да вдига лимита на дълга

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви, че няма никакъв напредък в преговорите за тавана на дълга на САЩ. "Часовникът тиктака. Разтревожен съм, че не сме стигнали до никъде", каза Маккарти на 28 март, след като в продължение на месеци президентът Джо Байдън и републиканците в Конгреса са в остро противопоставяне по темата, което може да доведе Америка до първото й неизпълнение на плащане на дълга в историята й.

Конгресът периодично трябва да вдига лимита на дълга, за да може правителството да покрива фискалните разходи, да погасява и рефинансира задължения. Таванът от 31.4 трилиона долара вече е достигнат, така че сега Министерството на финансите използва счетоводни трикове, за да извършва бюджетните операции. Триковете, които Белият дом нарича "извънредни мерки", обаче може да продължат само да месец юни - тогава според финансовото министерство на САЩ страната може да изпадне в дефолт по дълга си.


Сблъсъкът между Байдън и републиканците


Белият дом зае позицията, че въпреки че трябва да се направят съкращения на разходите, той няма да преговаря за тавана на дълга и очаква републиканците да премахнат лимита. Демократите твърдят, че Републиканската партия е превърнала ограничението в проблем само когато на власт е президент демократ. Те посочват няколко пъти, когато републиканците разрешаваха увеличаване на тавана на дълга при бившия президент Доналд Тръмп, като същевременно разрешаваха нови разходи и намаляване на данъците за най-богатите американци.

Комуникацията между водещите американски политици върви трудно, след като изминаха почти два месеца, откакто Маккарти и Байдън се срещнаха, за да обсъдят мерки за тавана на дълга. 

Преди дни Маккарти изпрати писмо до Байдън, в което посочи,  че са необходими действия и нарече позицията на Белия дом "екстремна". Маккарти каза, че е готов да продължи дискусиите.

"Време е да захвърлим партийните борби, да запретнем ръкави и да намерим общ език по това неотложно предизвикателство", написа Маккарти, като поиска от Белия дом да се свърже с неговия екип в рамките на няколко дни.

Съкращенията на разходите, които републиканците искат, остават неясни. Републиканците се противопоставиха на обвиненията, че се стремят да намалят финансирането на програмите за социално осигуряване и здравеопазване. В писмото си от вторник Маккарти предложи намаляване на разходите, извън тези за отбрана, до "прединфлационни нива", възстановяване на неизразходваните средства за облекчаване на коронавируса.

Байдън публикува проекта си за бюджет по-рано този месец, който призовава за 25% минимален данък върху най-богатите американци, наред с други такси, за да намали дефицита с 3 трилиона долара през следващото десетилетие. Президентът поиска от републиканците в Камарата също да покажат свой бюджет и да договорят съкращения на разходите чрез него, но те все още не са го направили.

"Време е републиканците да спрат да си играят игрички, да се съгласят... да приемат законопроекта за таван на дълга и да спрат да заплашват, че ще опустошат нашата икономика. И ако искат да водят разговор за икономическото и фискалното бъдеще на нашата нация, време е да представят свой бюджет“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.


Какъв е залогът

Последствията от неизпълнението на задълженията могат да бъдат катастрофални за икономиката - да предизвикат шокови вълни през световните финансови пазари, казва анализатори.

През последния половин век имаше само няколко години, в които правителството на САЩ не харчеше повече от това, което събираше като данъци. Големите увеличения на дълга на Съединените щати през последните години идват не само от разходите за борба с COVID-19 и за войните в Афганистан и Ирак, но и за покриване на нарастващите медицински разходи на застаряващото население и за финансиране на всички други услуги, които правителството предоставя – от строителство на магистрали до националните паркове.

Междувременно данъчните приходи не са в крак с тези разходи, отчасти поради данъчните облекчения, одобрени по време на администрацията на Джордж Буш и удължени в някои случаи от администрацията на Обама, както и намаленията при администрацията на Тръмп.

Увеличение на данъците в САЩ имаше при по време на първия мандат на Буш и при администрацията на Клинтън, като именно между 1998 и 2001 г. Америка успяваше да поддържа бюджетни излишъци.


Тежестта на лихвените плащания


Най-бързо растящата част от американския дълг са лихвените плащания по него. През по-голямата част от последното десетилетие лихвената тежест бе малка, до голяма степен благодарение на лихвите на Федералния резерв, които бяха исторически ниски.

Но с повишаването на лихвените проценти от Фед в опит да укроти инфлацията, правителството плаща повече по дълга, а това означава по-малко пари, които остават за харчене.

През последната фискална година федералното правителство е похарчило повече за лихвени плащания, отколкото за транспорт, жилища или услуги за храна и хранене взети заедно. През последното тримесечие на 2022 г. правителството плати рекордните 213 милиарда долара лихви, спрямо 63 милиарда долара през същия период от предходната година.

Неизпълнението на плащанията от страна на САЩ би било удар по притежателите на американски дългови облигации. Около 75% от него са собственост на местни или чуждестранни инвеститори, включително чуждестранни нации. Дългът, притежаван от правителства в чужбина, представлява приблизително една трета от този публичен дълг, като Япония и Китай са начело в списъка.


Удар по американската икономика


В историята си САЩ са били близо до дефолт през 2011 г. Тогава рейтинговите агенции понижиха рейтинга на САЩ от най-високия кредитен рейтинг AAA до AA+ на фона на продължителен дебат в Конгреса дали да се повиши таванът на дълга. Това изпрати пазарите в свободно падане.

Действителен дефолт обаче би имал много по-сериозни последици. Освен намаляването на кредитния рейтинг, някои американски работници ще останат без социално осигуряване. Финансовите пазари могат да бъдат сериозно засегнати. За бизнеса и обикновените американци може да стане трудно да заемат пари. Без достъп до държавен дълг, рецесията в САЩ би била почти сигурна.

Глобалният статут на щатския долар като резервна валута и на държавните облигации на САЩ като сигурно убежище инвестиция също може да бъде оспорен.

Етикети:
САЩ, дефолт, държавен дълг
Водещи новини

Земеделци излизат на пореден протест

Протест на земеделци
09:03, 30 Ноем 23

Бюджет 2024: Близо 2,5 млрд. лв. са заложени за магистрали, пътища, ВиК проекти и саниране

Коментар на министър Цеков
08:01, 30 Ноем 23

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
17:31, 29 Ноем 23

ОИСР: Увеличението на минималната заплата създава рискове за по-устойчива инфлация

Анализ на ОИСР
16:37, 29 Ноем 23

Икономическото доверие в ЕС и еврозоната се повишава през ноември

Икономическо развитие на ЕК и еврозоната
15:35, 29 Ноем 23

Най-нови

Земеделци излизат на пореден протест

Протест на земеделци
09:03, 30 Ноем 23

Бюджет 2024: Близо 2,5 млрд. лв. са заложени за магистрали, пътища, ВиК проекти и саниране

Коментар на министър Цеков
08:01, 30 Ноем 23

Ръст на икономическия растеж на САЩ

Ръст на американската икомомика
18:37, 29 Ноем 23

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
17:31, 29 Ноем 23

ОИСР: Увеличението на минималната заплата създава рискове за по-устойчива инфлация

Анализ на ОИСР
16:37, 29 Ноем 23

Още от Финанси