Парламентът ще гласува бюджета, но може да бламира Асен Василев за арбитража

08:56, 12 юли 2023
Като основен мотив към бюджета се изтъква заложеният 3% дефицит, който ще ни приближи до еврозоната
Трите процента дефицит в бюджета не са самоцел, заяви финансовият министър Асен Василев

Парламентът ще гласува в сряда на първо четене законопроекта за държавния бюджет, след като преди ден одобри проектобюджетите на здравната каса и общественото осигуряване. Според проектопрограмата на Народното събрание ще се обсъжда и проект на решение относно процесуалното представителство на българската държава по международни арбитражни дела.

Правителството "Денков - Габриел" и финансовият министър Асен Василев изтъкват, че се запазват социалните плащания, но се залага бюджетен дефицит от 3%, което приближава страната до целта да се присъедини към еврозоната.

"Трите процента дефицит в бюджета не са самоцел. Видяхме и през 2021, и през 2022 година, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити и да стои в Маастрихтските критерии и в същото време да се прави нормална европейска социална политика", заяви в неделя финансовият министър Асен Василев.

Според основните параметри на проектобюджета пътища, влакове, жп линии са гарантирани през рекордна инвестиционна програма от над 8 млрд. лв., а минималната работна заплата става 50% от средната от 2024 година. Предвиден е ръст на пенсиите от 12% и през тази, и през следващата година. Майчинските за втората година стават 780 лв. със задна дата.

Ще блокират ли идеите на Василев за арбитража

Преди дни стана ясно, че депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" са на път да бламират идеята на финансовия министър Асен Василев за преместването на държавното представителство по международните арбитражни дела от Министерството на финансите към Министерството на правосъдието.

Група депутати от трите формации е внесла в парламента проекторешение, което да забрани извършването на този ход, като задължава Министерския съвет да отхвърли предложението на Василев.

В момента Министерството на правосъдието осъществява защитата на държавата само пред Европейския съд по правата на човека. Пред Съда на Европейския съюз процесуалното представителство на държавата се осъществява от специален отдел в Министерството на външните работи и засега не е предлагано това да се промени. По всички останали съдебни и арбитражни дела не само в България, но пред чужди юрисдикции, включително и по международните арбитражни производства, с представителството на държавата е натоварена дирекция „Съдебна защита“ в Министерството на финансите.

В различните си периоди като служебен и редовен министър на финансите Асен Василев направи четири последователни опита да извади воденето на арбитражите от Министерството на финансите.

За поредния опит на Асен Василев стана ясно от публикуван за обществено обсъждане проект на постановление за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози към финансовото ведомство. Идеята за прехвърляне на защитата на държавата по международни арбитражи от едното в другото ведомство е разписана в преходните разпоредби на документа. Същото постановление беше прието от кабинета "Петков" в този му вид през миналата година, но така и не влезе в сила, защото служебният кабинет го отмени.

Преди това Василев лансира преместването на арбитражите чрез промяна в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Тогава депутатите не го гласуваха с аргумент, че не може с един закон да се променят други нормативни актове, които нямат общо с него.

През 2022 г. ръководената от Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) отказа да съгласува промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), заради наличие на корупционен риск.

Към момента държавата е страна по арбитражни дела за 4 млрд. лева.

Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Финанси