Отваря се вратата за поредно удължаване на бюджета, докато се напише нов

17:48, 23 май 2023
След 10 юни държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира, обяви МФ
След 10 юни държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира

Действието на закона за държавния бюджет от 2022 г. може отново да бъде удължено заради обстоятелството, че след 10 юни държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. В същото време на фона на преговорите за съставяне на редовно правителство е ясно, че парламентът едва ли да успее да разгледа на две четения и да пренапише внесения от служебния кабинет проект за Бюджет 2023 до тази дата.

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" са се разбрали ротационният им кабинет да напише държавен бюджет с до 3% дефицит, докато проектът на служебния кабинет предвижда двойно по-голямо превишение на приходите над разходите.

От изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че се очаква бюджетът да се приеме до месец. "На 10 юни няма да може да се изплащат пенсии. Затова и поисках Асен Василев да е финансов министър, за да направи това, което е планирал", каза той.


Сценарият според МФ


В отговор на медийно запитване от Министерството на финансите казват, че ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира.

Министерството на финансите напомня, че тъкмо на 10 юни изтича действието на приетия от предното Народно събрание удължителен закон на закона за бюджета за 2022 г. Затова най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година.

Директен отговор на въпроса дали Министерството на финансите подготвя предложение за подобно удължаване не е даден въпреки запитването от БНР, но се прави уточнението, че в хипотеза на ново удължаване "системите ще се финансират както през първите месеци на годината при досегашния ред". Това означава, че разходите ще са на нивото на същия период за 2022 г., като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

Практически не могат да се свият разходи, освен икономии от нереализирани дейности и проекти на първостепенни бюджетни разпоредители. В намаление ще се отчетат извършени еднократни разходи за същия период на миналата година, уточняват от министерството.

При хипотеза на неприет бюджет след 10 юни и при условие, че не се продължи действието на т.нар. удължителен закон, то за да се финансират разходи и трансфери след 10 юни 2023 г., задължително съгласно Закона за публичните финанси, по предложение на Министерския съвет Народното събрание следва да определи нов срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

В този случай разходите и предоставените трансфери трябва да са равни на размера на постъпилите приходи, помощи и дарения и при спазване на фискалните правила по Закона за публичните финанси, допълват още от Министерството на финансите.


Има ли достатъчно време


Ако до обявения срок – 10 юни, страната ни да няма нито удължаване действието на миналогодишния бюджет, нито приет нов, новото правителство няма да има законова възможност да разполага и разходва средства за политиките и решенията си. Този вариант е краен и едва ли ще се стигне до него, обясни пред БНР икономистът Петър Ганев.

Според него до 10 юни има три седмици, което е достатъчно време. 

"Голяма част от бюджетната процедура е извървяна – извършено е обществено обсъждане, както и с Тристранката, и вече е внесен в парламента. Остава да бъде гледан на две четения в парламента. Трудно е, но това е нещо, което сме виждали да става за такова време", казва Ганев

Икономистът подчерта, че ако новото правителство прецени, може да внесе свой проектобюджет – след удължаване на срока за действие на досегашния.

Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Финанси