Лидия Шулева: Трябва да се приключи с помощите на калпак

10:45, 18 март 2023
"Финансовият доклад е непрофесионален. И от БНБ го определиха като такъв", заяви бившият вицепремиер
Трябва да спрат помощите на калпак
Шулева е на мнение, че финансовият доклад може да се използва за предизборната кампания или да се постави в дневния ред на обществото задълбочаването на дълговата криза

"Финансовият доклад е непрофесионален. И от БНБ го определиха като такъв. Не можем да си позволим свободна финансова дисциплина. Трябва да се върнем към точната финансова дисциплина и бюджети с 3% дефицит".

Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева пред БТВ. 

Според нея най-логично би било ако се съкратят определени държавни помощи.

"Трябва да се приключи с помощите на калпак и намаляване на ДДС. Повече от ясно, е че намалените ставките не намалиха цените, те все пак се увеличиха. Дори да са били положителни, вече две години минаха и бизнесът се възстанови. Тези намалени ставки трябва да се премахнат - в това отношение Министерството на финансите е на прав път. Не виждам причина да останат. Когато се дава преференция е добре, а като се отнема - има противници. Логично е. Има резерви, а трябва да се засили и събираемостта на приходите - резервите са намаляване на разходи които могат да са спестени".

Шулева е на мнение, че финансовият доклад може да се използва за предизборната кампания или да се постави в дневния ред на обществото задълбочаването на дълговата криза. Според нея може да стигнем до ситуация на свръхдефицит.

"След доклада се получи ситуация експерти да обясняват какво иска да каже авторът на този доклад или той сам да се опровергава".

За бившия вицепремиер е спорен и въпросът за намаления ДДС за хляба и брашното.

"Очаквахме при намален ДДС да се намали и цената за крайния потребител, но това не се случи. Облагането на свърхпечалбите ще има много дискусии - това са бизнеси, които след загубите по време на пандемията, станаха ефективни и преодоляха тези загуби. Новото облагане ще е наказание за тях".

Припомняме, че през седмицата излезе доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева, в който са описани част от сериозните проблеми за страната ни.

"България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност. Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестиркции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите", пише в документа. 


Етикети:
бюджет, помощи, доклад, финанси, Лидия Шулева, държавни пари
Още от Финанси