Има проблем с данъчната събираемост и изпълнението на бюджета

10:00, 02 октомври 2023
С това темпо ще имаме 3 млрд. по-малко събрани приходи, заяви председателят на АИКБ Васил Велев
Има проблем с изпълнението на бюджета, които се дължат на спад в икономиката

Има проблем с изпълнението на бюджета, които се дължат на спад в икономиката. За първите 8 месеца са събрани с 3 млрд. повече, а до края на годината трябва да се съберат със 7.5 млрд. лв. повече, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. 

"С това темпо ще съберем с 4.5 млрд. повече, а не със 7.5 милиарда, колкото е планирано. Ще имаме 3 млрд. по-малко събрани приходи. Това е важен сигнал за подготовката на проектобюджета за 2024 г.", обясни Велев в понеделник пред БНР.

Преди дни ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС решиха да се отложи внасянето в парламента на бюджета за догодина. Причината - предизборната кампания, заради която парламентът няма да заседава от края на тази седмица.

Опозицията в парламента обаче смята,  че в това отлагане личат противоречия между управляващите.

Бойко Борисов и Делян Пеевски обявиха, че са се разбрали с финансовия министър ставката за ресторантьорите и хотелиерите да остане 9%.

Асен Василев обаче не беше толкова категоричен. "ДДС за ресторантьорите засега остава 20%. След разговора за изсветляване на сектора, ще се види дали ще стане 9%", посочи Василев.

В позиция, разпространена от ДПС, Делян Пеевски изрази недоволство от финансовия министър:

"В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите“.

Още от Финанси