"Големият" бюджет проби в парламента, но един от "малките" бе бламиран

17:21, 28 ноември 2023
ГЕРБ и ДПС пуснаха закона за бюджета, но бламираха финансовата рамка за здравеопазване

Ресорните комисии в парламента обсъдиха на първо четене във вторник (28 ноември) трите бюджетни закона за 2024 г. Водещата финансова комисия одобри с 13 гласа "за" Закона за държавния бюджет, който получи подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Последните две формации обаче бламираха бюджета на здравната каса. Достатъчно подкрепа събраха средствата за пенсии и социална политика през следващата година.

Компромисната рамка

На заседанието на бюджетната комисия стана ясно, че се задават редица предложения преди окончателното приемане на финансовия закон, който се очаква да мине преди Коледа, но бе заплашен от президентско вето.

От ГЕРБ-СДС определиха бюджета като “компромисен”, като основната им критика беше свързана с размера на дефицита. ДПС казаха, че подкрепят "дупката" в хазната, но само ако се използва за инвестиции. Съвсем очаквано опозицията от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ гласува „против“ с различни аргументи – от недостатъчно развитата социална политика до високото ниво на дълг.

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3.2%.

Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Прогнозата е инфлацията догодина да продължи да се забавя, като е разчетен при средногодишна инфлация от 4.8%.

"Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата. В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на минималната работна заплата", заяви финансовият министър Асен Василев пред депутатите.

Той изброи също 82 млн. лв. за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги.

Бюджетът за здраве – бламиран от ГЕРБ и ДПС

Въпреки че бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв., той не бе подкрепен на първо четене от ресорната комисия в парламента, като срещу него застанаха ГЕРБ и ДПС, гласувайки "въздържал се".

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) посочи две причини да не подкрепят бюджета на НЗОК: заложеният в преходните и заключителните разпоредби мораториум за финансиране на нови болници и медицински дейности през 2024 г., както и вменяването ролята на НЗОК да прави централизиран търг за онколекарства, който сега се провежда от Министерството на здравеопазването.

Джевдет Чакъров от ДПС пък изрази недоволство, че в бюджета липсват политики за намаляване на доплащането за здраве от страна на пациентите.

11% ръст на пенсиите от 1 юли

В същото време законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе приет на заседание на социалната парламентарна комисия на първо гласуване.

Проектобюджетът бе одобрен от 13 народни представители, двама гласуваха против, а трима се въздържаха.

Преди гласуването бюджетът бе представен от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов.

 Той припомни, че проектът предвижда от 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11%.

От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523.04 лв. на 580.57 лева.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3 400 лева.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307.07 лева.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 лв. на 933 лв.

Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лева.

Покачване е предвидено и за максималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица - от 85.71 лв. на 107.14 лева.

Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава без промяна и през 2024 г. ще бъде 780 лева.

Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Финанси