Финансовият министър отива в Хърватия, за да обсъжда членството в еврозоната

17:30, 23 януари 2023
В Загреб Росица Велкова ще разговаря и с представители на европейските институции
Росица Велкова заминава на двудневно работно посещение в Хърватия
Преди седмица министърът на финансите обяви, че целта за членство в еврозоната от 1 януари 2024 г. остава

Министърът на финансите Росица Велкова заминава на двудневно работно посещение в Хърватия. В Загреб тя ще участва в международната конференция, свързана с членството в еврозоната. На форума ще бъде обсъден процесът на въвеждане на единната европейска валута и ролята на еврото като гаранция за устойчивост. По време на посещението си министър Велкова ще проведе срещи с представители на изпълнителната власт в Хърватия и на европейските институции, съобщиха в понеделник от финансовото министерство.

Преди седмица министърът на финансите обяви, че целта за членство в еврозоната от 1 януари 2024 г. остава. От думите на финансовия министър стана ясно, че до началото на пролетта България трябва поиска окончателна оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка, която да установи дали страната ни отговаря на номиналните критерии за членство. Те са свързани с размера на бюджетния дефицит, на дълга и на инфлацията.

Според финансовия министър страната ни покрива номиналните критерии за дефицита и дълга, но не и тези за инфлацията. 

"Това е годината, в която отговаряме на всички числови критерии без инфлацията, за която изключително голямо въздействие оказва войната в Украйна. Това основно ще е тезата, която ще защитаваме, но се опитваме да положим и допълнителни усилия, за да може отклонението да е по-малко, отколкото е в момента", каза министърът на финансите.

Хърватия стана 20-ият член на еврозоната на 1 януари тази година. Оттогава хърватското правителство и бизнесът са в конфликт, тъй като цените се покачиха след въвеждането на еврото. Обвиненията са, че търговците закръглят цените в евро нагоре, т.е. в ущърб на потребителите.

Това накара правителството да предприеме мерки срещу търговците на 5 януари, като ги предупреди, че ще наложи глоби, ще отмени енергийните субсидии или ще повиши данъците, освен ако не върнат цените обратно на нивата отпреди въвеждането на еврото. Асоциацията на търговците в Хърватия отхвърли обвиненията на правителството, заявявайки, че нейните членове не повишават цените, за да печелят, а по-скоро поради растящите цени на суровините и енергията.


Още от Финанси