Донев: Финансите на държавата са стабилни

11:16, 18 март 2023
"Няма опасност за валутния борд, нито за доходите и пенсиите да не се изплащат", категоричен е служебният премиер
Държавата е стабилна финансово
С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита

"Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. Финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство".

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред НОВА ТВ във връзка с доклада на Министерството на финансите. Той е категоричен, че няма опасност за валутния борд, както и за доходите и пенсиите да не се изплащат.

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

Премиерът е на мнение, че след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

„В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”.

Етикети:
цени, доклад, Министерство на финансите, Гълъб Донев
Още от Финанси